6. decembar 2018.6. dec 2018.
VERA U UMETNOST
IZLOŽBA SLIKA SA 20. LIKOVNE KOLONIJE SOVLjAK 2018

VERA U UMETNOST

„Njihove duhovno vredne, dragocene i uzbudljive slike sjedinjene u likovnoj bajci pod nazivom „Slikarska kolonije Sovljak 2018.“ zasnovane su na šansi da čovek stvara i bude slobodan. Na veri u ljude, iskrene, vredne poštene...“
Otvoranje izložbe slika sa 20. Likovne kolonije Sovljak 2018. godine. organizovano je protekle sedmice u svečanoj sali Opštine Bogatić. Likovna kolinija stekla je ime i prezime u celoj Srbiji pa i u inostrantsvnu, tako da mnogobrojni slikari dolaze u lepu ravnu Mačvu da stvaraju i ostavljaju svoja umetnika dela. Tako je bilo i ove godine.
Manifestaciju godinama organizuje Kulturno obrazovni centar Bogatić uz podršku Oštine Bogatić, ali da ne dolaze samo slikari sa strane potvrda je i način na koji je započet kulturno umetnički program koji je osmislilio Edi Tajm, a izveli su ga učenici Muzike škole Sremske mitrovice. Svake godine na otvaranju izložbe je i predsednik Opštine Bogatić, ali ovaj put prisutnima se u ime Opštine Bogatić obratio šef kabineta Dalibor Ostojić.
-Velika mi je čast što imamo priliku baš mi da izložimo ova prelepa umetnika dela koja su rizikovaću da budem subjektivan, sve bolja i bolja. Jednostavno, ovi umetnici se trude da nadmaše sebe svaki put. U prilog tome govori i činjenica da su ove godine naša umetnička dela izlagana u Hrvatskoj, gde su nas zamolili da ih ostavimo 3 meseca u galeriji, što smo mi i učinili na njihovo veliko oduševljenje. Ovo je sada zbog duge tradicije Slikarske kolonije Sovljak jedna velika riznica koja će nadam se potrajati još dugo i predstavljati nas u najboljem svetlu u svetu – istakao je Dalibor Ostojić.
Prisutnima se takođe uz reči hvale i ponosa obratio i direktor Kulturno obrazovnog centra Miloš Simić.
- Ovog leta u našem etno parku u Sovljaku, svoja umetnika dela stvaralo je osam umetnika. U Srbiji je 2018. godine organizovano preko 600 likovnih kolonija, a naša se izdvaja po svojoj spečifisnosti i kvalitetu. Drago mi je što Opština Bogatić može da se ponosi svojim duhovnim životom, aktivnostima i umetnicima koji deluju na njenoj teritoriji – istakao je Simić-
Izložbu je otvorila osoba čiji je zadatak da organizuje maksimalne uslove za školovanje mladih umetnika, direktorka Primenjenih umetnosti u Šapcu, Nevena Đokić.
-Ukazana mi je čast kao detetu Mačve i kao velikom ljubitelju umetnosti i nekim ko se bavi pedagoškim radom vezanim upravo za umetnost, da otvorim izložbu ovogodišnjeg saziva slikarske kolonije. U prethodne dve decenije tiho i sa puno smisla su u Sovljaku stvarali brojni umetnici. Među njima i bivši učenici škole Primenjenih umetnosti, dajući slike sa snažnom porukom o današnjem i prošlom vremenu, slike blagovetne Mačve i čudesnih mitova, običaja, slike u kojima je naglašavana neraskidiva veza čoveka i prirode – istakla je Đokićeva i dodala da Sovljak, Mačvu i Mačvane učesnici ovogodišnje kolonije zasigurno neće zaboraviti.
-Njihove duhovno vredne, dragocene i uzbudljive slike sjedinjene u likovnoj bajci pod nazivom „Slikarska kolonije Sovljak 2018.“ zasnovane su na šansi da čovek stvara i bude slobodan. Na veri u ljude, iskrene, vredne poštene...Veri u umetnost – istakla je Đokićeva i zahvalila se organizatorima i umetnicima ove kolonije koji svake godine daruju divna dela jer „posmatrajući njih nekako i mi postajemo bolji“.
Učesnici
Autori prikazanih slika su Jelena Vragović, Olivera Protić, Pavle Rističević, Stanimir Bato Đokić, Stanko Rodić. Miroslav Urošević, Dragiša Đorđević i Jovan Spasić.

K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa