6. decembar 2018.6. dec 2018.
STRUČNO PREDAVNjE UVOD U ZNAČAJAN PODUHVAT

Šabac dobija pejsmejker centar

Otvaranjem pejsmejker centra u Šapcu nastavila bi se ranije započeta decentralizacija zdravstvenog sistema i zdravstvenih službi u našoj zemlji. Smatra da su kardiologija i interna medicina u Opštoj bolnici u Šapcu dovoljno dobre da pređu na viši nivo i da su kardiolozi ove ustanove sposobni da, po završetku obuke, podrže ovaj vid interventne kardiologije
Prof. dr Goran Milašinović direktor Centra za pejsmejker Kliničkog centra Srbije, održao je u utorak stručno predavanje u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević”. Ovim je praktično počet rad na formiranju pejsmejker centra u Šapcu.
Želja postoji već godinama, a sada se konačno krenulo i u realizaciju. Trebalo bi da prvim pacijentima u Šapcu pejsmejker bude ugrađen u drugoj polovini 2019. godine.
Otvaranjem pejsmejker centra u Šapcu nastavila bi se ranije započeta decentralizacija zdravstvenog sistema i zdravstvenih službi u našoj zemlji.
-Ovaj region ima veliki značaj s obzirom na broj pacijenata koji su do sada bili upućeni ka velikim centrima u Beogradu i Novom Sadu. Time su se stvarali problemi kao što je transport i liste čekanja. Otvaranje novog centra će biti veliko rasterećenje za zdravstveni sistem. Prva faza podrazumeva implantacije pejsmejkera i kontrole bolesnika koji već imaju imlantirani pejsmejker, a u drugoj fazi salu za kateterizaciju u kojoj bi se sprovodile interventne procedure kao što je implantacija stentova, naveo je prof. dr Milašinović.
Smatra da su kardiologija i interna medicina u Opštoj bolnici u Šapcu dovoljno dobre da pređu na viši nivo i da su kardiolozi ove ustanove sposobni da, po završetku obuke, podrže ovaj vid interventne kardiologije.
Šapcu gravitira oko 200.000 pacijenata. Međutim, kada se radi o pejsmejker centru taj broj će biti daleko veći jer će Šabac biti adresa i za Lozničane i Valjevce, koji su nekada imali svoj pejsmejker centar, ali on više ne radi.
Pejsmejker reguliše poremećaj rada srca i ugrađuje se kada se desi akutni srčani zastoj. Pomoćnik direktora Opšte bolnice Šabac dr Milan Grujić podseća da su kardiovaskularna oboljenja najčešća kod naše populacije, ali i generalno u savremenom društvu, ali i da predstavljaju najčešći uzrok smrtnosti.
-Interventna kardiologija je u svetu odavno zaživela. Mi u Opštoj bolnici smo odavno prepoznali problem kardiovaskularnih bolesti, a sada nam se ukazala i prilika da počnemo i sa implementacijom programa pejsmejker centra u Šapcu. Tokom prve faze ćemo obučiti kadrove i dve doktorke će ići na obučavanje u Klinički centar. Očekujemo da prvim pacijentima pejsmejkeri u Šapcu budu ugrađeni od septembra. Mi za tako nešto već sada imamo uslove, navodi Grujić.
Prve operacije u Šapcu biće izvođene uz pomoć lekara iz Kliničkog centra. Šabačka bolnica teži tome da nakon ugradnje pejmejkera koja se radi u operacionoj sali uz specifičan rendgen koji imaju, formiraju i angio-salu u kojoj bi se radila kateterizacija i ugradnja stentova.
Pejsmejker centar u Šapcu biće 20. u Srbiji. Prof. dr Milašinović objašnjava da je proces decentralizacije zdravstvenog sistema započeo još 2001. godine i da se privodi kraju, a cilj je stvoriti mrežu centara za pejsmejker kao u Evropi.
-Poenta je da se na prilično malom prostoru razviju dobri i ozbiljni centri. To znači veću sigurnost za pacijente, rasterećenje za zdravstveni sistem i mogućnost da pacijent ranije, bez liste čekanja bude zbrinut i dobije definitivnu terapiju koja je na visokom nivou i kakvu bi dobio u nekom gradu u Zapadnoj Evropi, navodi prof. dr Milašinović.
Godišnje se u Srbiji ugradi oko 4.000 pejsmejkera. Ovaj broj iz godine u godinu raste.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa