6. decembar 2018.6. dec 2018.
AKO SE TRANSFUZIJOM DOBIJE KRV DRUGE GRUPE

Posledice mogu biti kobne

Kao i svi drugi oblici lečenja i transfuzija krvi treba da se primenjuje samo onda kada je to zaista neophodno, odnosno kada ne postoji mogućnost podjednako efikasnog alternativnog lečenja.
Postoje tri glavna antigena, A, B i O, a moguće kombinacije krvnih grupa, u zavisnosti od toga su A, B, AB i O.
Osobe koje imaju O ili "opštu" krvnu grupu su "univerzalni davaoci", jer ovu krvnu grupu mogu da primaju svi. A krvnu grupu mogu da primaju osobe koje imaju A i AB krvnu grupu. Krvnu grupu B osobe koje imaju B i AB krvnu grupu.
Ali, AB krvnu grupu mogu da prime samo osobe koje je imaju, tako da je AB grupa "univerzalni primalac".
Važno je napomenuti i da osobe sa negativnim Rh faktorom mogu primati samo krv odgovarajuće krvne grupe sa negativnim Rh faktorom, dok osobe koje su Rh pozitivne mogu primati odgovarajuću krvnu grupu i sa negativnim i sa pozitivnim Rh faktorom.
To znači d ako osoba koja ima AB krvnu grupu primi krv bilo koje krvne grupe, neće biti problema. Ako osoba koja ima O krvnu grupu primi bilo koju osim sopstvene, velika je verovatnoća da će doći do velike hemolitičke transfuzijske reakcije.
Ukoliko dođe do greške, i javi se hemolitička transfuzijska reakcija, imuni sistem primaoca napada ćelije donirane krvi, one se kidaju i raspadaju, oslobađaju se vrlo opasna jedinjenja i osoba se ozbiljno razboli. Može da dođe do otkazivanja bubrega, a uz brojne komplikacije, osoba upada u stanje šoka i umire.
Izvor: Mondo

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa