6. decembar 2018.6. dec 2018.
OBELEŽEN 1. DECEMBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

SIDA NIJE SMRTNA PRESUDA

Ove godine, pod sloganom Saznaj svoj status, promotivne akcije zdravstvenih ustanova i organizacija imaju za cilj da se testira što veći broj osoba u cilju ranog otkrivanja hiv infekcije
Poslednjih trideset godina, svakog 1. decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv side, sećanje na oobolele od "kuge 20. veka" i solidarnost sa njima. Ove godine, šesti put je organizovana Evropska nedelja testiranja na hiv i hepatitise pod sloganom Saznaj svoj status.
U subotu, ispred Stare robne kuće, između 10 i 12 časova, Zavod za javno zdravlje Šabac, Asocijacija "Duga" i Crveni krst Šabac organizovali su promotivnu aktivnost, kao i testiranje na hiv.
- Namera nam je da što veći broj ljudi bude testiran, posebno osobe koje su imali neko rizično ponašanje, koje su lečene od polnih bolesti i bolesti zavisnosti. Od izuzetne je važnosti da trudnice budu savetovane. Zahvaljujući efikasnoj terapiji poslednjih dvadeset godina, sida nije smrtna presuda, nego hronično oboljenje koje se leči. Zato je važno otkriti je u fazi infekcije, istakao je dr Nebojša Sofranić u ime Zavoda za javno zdravlje Šabac.
U poslednjih deset godina, četrdeset lečenih trudnica koje su hiv pozitivne, rodile su zdravu decu. Svetska zdravstvena organizacija je postavila ciljeve do 2020. godine - da 90% zaraženih hiv-om zna svoj status, da 90% inficiraniih bude tretirano lekovima i da se 90% lečenih drži "pod kontrolom", odnosno, da se ne umnožava broj virusa koji može da ugrozi zdravlje.
U Mačvanskom okrugu, registrovan je hiv kod šezdeset jedne osobe, od kojih je pedeset jedan muškarac i deset žena. Dvadeset šestoro je inficirano virusom hiv-a, osamnaest obolelo, a sedamnaest je umrlo.
- Više od trećine, manje od polovine su muškarci koji imaju odnos sa drugim muškarcima zato što je analni seksualni odnos najrizičniji. Što se tiče narkomana, u početku su činili većinu, a sada su izuzetno malo zastupljeni zbog lečenja i korišćenja špriceva za jednokratnu upotrebu, dodaje dr Sofranić.
Evropska nedelja testiranja na hiv i hepatitise B i C obeležena je od 23. do 30. novembra. Od četvoro testiranih u Zavodu, svi su bili negativni, a od dvanaest testiranih na terenu, u organizacija Udruženja „Asocijacija Duga“, registrovan je jedan pozitivni hepatitis C.
- Za sve infekcije o kojima govorimo, uključujući i hiv, danas postoje lekovi. Nažalost, još uvek u Srbiji, preko 50% hiv pozitivnih pacijenata, otkrijemo u kasnom stadijumu, kada terapija više ne pomaže. Imamo šesnaest lekova na pozitivnoj listi, od kojih su dva po poslednjim evropskim smernicama. Svaka osoba koja je hiv pozitivna dobija zdravstvenu knjižicu i besplatnu terapiju. Ne govorim samo o hiv-u, nego i o sifilisu, koga je sve više u Srbiji, kao i hlamidiji koja izaziva sterilitet, istakao je Aleksandar Prica, predsednik „Asocijacije Duge“.
Šapčani koji žele da saznaju svoj status mogu da se testiraju anonimno u prostorijama ovog Udruženja. Bez dokumenata, imena i prezimena. Takođe, testiranje je moguće obaviti bilo gde mobilnom medicinskom jedinicom i u bilo koje doba dana, vikendom i praznicima.
- Naš info telefon nikada nije ugašen. Imamo klijente koji su u stalnom riziku i mogli bi sebi nešto nažao učiniti, a nema potrebe za tim, posebno ne danas kada hiv pozitivna osoba zaista može živeti kvalitetan i dug život, ukoliko na vreme sazna svoj status. Takođe, ono što još mogu da preporučim je da, ukoliko imate decu koja će uskoro postati seksualno aktivna, a medijana stupanja u seksualne odnose u Srbiji je petnaest godina, trebalo bi da se informišete da biste mogli da im pomognete, dodaje Prica.
Ove godine, Crveni krst Srbije anketirao je mlade sugrađane o načinima prenošenja hiv-a.
- Radeći anketu, imali smo priliku da vidimo diskriminaciju osoba koje su zaražene hiv-om, što kroz različite programe pokušavamo da eliminišemo, istakla je Snežana Petrović u ime Crvenog krsta Šabac.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa