6. decembar 2018.6. dec 2018.
Elektronski dnevnici uskoro u svim školama

Jednostavnija i bezbednija evidencija

Elektronski dnevnik donosi pogodnosti, portabilnost i jednostavnost. Časovi i ocene se lakše beleže. Analiza uspeha, praćenje napredovanja učenika se dobijaju na jedan "klik"
Projekat eProsveta i elektronski dnevnik je strateški projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Nakon pilot-projekta, koji je predstavljen protekle školske godine servis će postupno biti dostupan i uveden u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji.
Kako navode iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, do kraja godine, sprovešće obuke u svim školama u Srbiji. Za realizaciju projekta izdvojeno je 1,6 miliona evra.
Kada je reč o funkcionisanju novog sistema beleženja aktivnosti u školama, utisci su različiti.. Elektronski dnevnik je do sada uveden u 831 od 3.578 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. U pojedinim obrazovnim ustanovama postoje tehnički nedostaci u vidu opreme i zbog toga još uvek nisu ušle u proces elektronske evidencije ili kasne sa realizacijom. Naime, nastavnicima je dostupan samo jedan računar, te su mnogi koristili sopstvene računare, ili postoje problemi sa bežičnom mrežom koja je slaba. U Ministarstvu, ističu da e-dnevnik dobro funkcioniše u svim školama u kojima je uveden. Odnosno, sistem se nadograđuje kontinurano, a projekat je osmišljen tako da se u školama vodi samo elektronska evidencija. Uz upotrebu ovakvog dnevnika, nastavnici vode svakodnevnu evidenciju o održanim časovima i vannastavnim aktivnostima, školske obaveze, beleženje ocena, izostanaka, tema za pismene obezbeđujući na taj način sebi više vremena da se posvete radu sa učenicima. Kako bi projekat bio uspešan, potrebno je opremiti sve škole adekvatnom IKT opremom, ali i paralelno voditi evidenciju “na papiru”.
-Elektronski dnevnik je zamena za postojeći "crveni" dnevnik u srednjim školama i "plavi" dnevnik u osnovnim školama. Elektronski dnevnik nam donosi mnoštvo pogodnosti: portabilnost - neke stvari mogu da se urade i od kuće, časovi i ocene se lakše beleže. Analiza uspeha učenika, praćenje napredovanja kao i mnogobrojni izveštaji se dobijaju na jedan "klik". Elektronski dnevnik je urađen u formi WEB aplikacije, veoma je lak za korišćenje. Nisu potrebna nikakva posebna predznanja, takođe nije potrebna složena obuka, samo upoznavanje profesora sa okruženjem. Elektronski dnevnik može u potpunosti da zameni stari standardni dnevnik, tako da on polako odlazi u penziju. U trenutku kada škola oseti da je sasvim spremna za elektroniku, standardni dnevnik se napušta u potpunosti. - naveo je profesor matematike i informatike u Srednjoj pojoprivrednoj školi sa domom učenika, Nemanja Tomić.
Ono što je novina i prednost je omogućen pristup roditeljima, koji bi na ovaj način imali uvid u ocene i izostanke deteta, bez neophodnog odlaska u školu. Ipak ova novina je naišla na brojne zamerke poverenika za informacije od javnog značaja. U Ministarstvu prosvete ističu, da je novi modul namenjen roditeljima, spreman za korišćenje, iako još nije aktiviran. Naime, pre aktivacije, moraju se preduzeti svi potrebni koraci kako bi se zaštitili osetljivi podaci koji se odnose na decu. U toku je i izrada pravilnika kojim bi se rešilo pitanje nadzora i kontrole ličnih podataka.
-Što se tiče bezbednosti, elektronskom dnevniku se može pristupiti samo sa srpskom IP adresom. Dobili smo uverenja od Ministarstva da je sistem u potpunosti bezbedan i da je do sada jedino ljudski faktor bio presudan za bezbednost na šta ćemo obratiti pažnju u daljoj obuci profesora - pojašnjava profesor Tomić.

M. Ž.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa