5. maj 2011.5. maj 2011.
KNjIŽARA KULTURNOG CENTRA

MODERNO I TRADICIONALNO

Miro Moravčević, pesnik iz Prnjavora, prošlog petka predstavio se knjigom poezije „Stare slike, uzalud reči“ o kojoj je govorio književnik Ljubomir Ćorilić
Unazad gledajući srpska poezija dala je veliki doprinos umetnosti poezije, a imena poput Dučića, Rakića, Disa, Desanke Maksimović, Vaska Pope, Branka Miljkovića ostaju zabeležena u istoriji srpske kulture. Težeći ka modernim tokovima današnje poezije ali vraćajući se tradiciji Miro Moravčević, pesnik iz Prnjavora, svojom drugom zbirkom poezije „Stare slike, uzalud reči“ snažno i autentično raspevava večne teme i motive poezije, kako je naglasio Ljubomir Ćorilić.
- Mi ovde u Podrinju imamo bogato pesničko nasleđe što dokazuju ne samo oni koji su nam prethodili već i oni koji danas rade i stvaraju. Prva knjiga Mire Moravčevića „Uzalud reči“ bila je pokušaj da se modernizuje tekst, ali se kasnije vratio tradiciji povezavši u drugoj zbirci stare slike sa novim napravivši vezu između svog ranijeg života i prošlosti. Pevao je o ljubavi kao o najvišem osećanju, a onda je shvatio da svega toga nema ako nema i onoga što je prošlost, kako nacionalna tako i zavičajna, svega što čini vezu prošlosti sa našim vremenom. Zapevao je o nečemu što je jako teško u vremenu drugačijih ubeđenja i destruktivnih delovanja ne samo na poeziju već i na život u Srbiji. Miro je dobar, sjajan pesnik upravo zato što je našao tu meru. Kada čitate, npr. o njegovom dedi Soluncu, imate utisak da je to vrlo moderna pesma. Vrlina ove poezije upravo je u toj činjenici da se ne zaboravi ““ rekao je Ljubomir Ćorilić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa