13. decembar 2018.13. dec 2018.
Negovanje kulture i umetnosti
PROJEKAT SARADNjE UČENIKA SREDNjIH UMETNIČKIH ŠKOLA

Negovanje kulture i umetnosti

Kroz saradnju, stvaralaštvo, razmenu iskustava, znanja i veština, likovna kolonija u Soko-gradu ukazuje na značaj umetnosti i kulture u vrednovanju sopstvene tradicije. Učenici su darovali umetnička dela sa snažnom porukom o današnjem i prošlom vremenu u kojima je naglašena neraskidiva veza čoveka i prirode, čoveka i njegove duhovnosti
Umetnički radovi nastali na likovnoj koloniji „Riznica umetnosti i duhovnosti“ prezentovani su šabačkoj publici na izložbi u galeriji Škole primenjenih umetnosti. Svečanom otvaranju izložbe i promociji kratkog filma profesora Mihaila Simovića o boravku i radu u Soko-gradu, prisustvovali su učesnici likovne kolonije. Prisutnima se obratio Episkop šabačko-valjevski gospodin Lavrentije, koji je istakao da su vrata manastira Soko uvek otvorena za talentovane i vredne mlade ljude. Postavku čine slike, freske, radovi u drvetu i kamenu, kolaži, kaligrafije i fotografije
-Ovo je prvi put da su se umetničke škole iz Srbije okupile na zajedničkoj koloniji i zato veliku zahvalnost dugujemo Školi primenjenih umetnosti i Eparhiji šabačkoj koje su sve pokrenule i organizovale. Mi se već pripremamo i za sledeću godinu i rado ćemo se odazvati, pre svega zbog jedinstvene šanse da se družimo. Ovde nije u pitanju toliko afirmisanje naših ličnih kvaliteta, jer su svi učenici iz umetničkih škola zaista vredni i talentovani, već zapravo mogućnost da mladi iz cele Srbije komuniciraju, da se druže, uče jedni od drugih i da vide da nisu jedini koji se bave umetnošću – rekla je Gordana Janković, profesorka Škole za dizajn iz Beograda.
Projekat likovna kolonija „Riznica umetnosti i duhovnosti 2018“ je nastao u saradnji Eparhije šabačke i Škole primenjenih umetnosti, koja je sadržajno i programski koordinirala sve aktivnosti i realizovan je tokom leta.
- Naša škola u saradnji sa Eparhijom šabačkom, Društvom prijatelja manastira Soko-grad, dr Miškom Rankovićem i uz dragoceni blagoslov našeg vladike Lavrentija, prošle godine pokrenula je aktivnosti sa ciljem osnivanja kolonije koja bi, kroz saradnju i stvaralaštvo učenika i razmenu iskustava, znanja i veština, ukazivala na značaj umetnosti i kulture u vrednovanju sopstvene tradicije, naročito kod mladih ljudi. Oni su nam darovali radove sa snažnom porukom o današnjem i prošlom vremenu u kojima je naglašena neraskidiva veza čoveka i prirode, čoveka i njegove duhovnosti. Vladika Nikolaj Velimirović je rekao „Što god da tkaš, vezuj konce za nebo.“ Ono što su talentovani učenici iz Srbije tkali u različitim umetničkim i zanatskim tehnikama na ovoj koloniji, biće zasigurno vezano za nebo iznad manastira Soko, kao deo jedinstvenog prostora i kreativnosti, izvorište namenjeno budućim naraštajima – navela je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
U radionicama, aktivnostima i druženju učestvovalo je 33 učenika i profesora iz: Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Užica i Šapca.
-Utisci sa kolonije su divni, manastir i priroda oko njega su prelepi, toliko je sklopljenih prijateljstava, toliko volje za radom, sarađivanjem, druženjem, razmenjivanjem iskustava, znanja i učenja, jer smo i na samoj koloniji imali priliku da slušamo predavanja naših profesora iz oblasti umetnosti kojom se oni bave. I na otvaranju izložbe je bilo predivno. Sa našim domaćinima smo prošetali i imali priliku da upoznamo Šabac koji je lep, uređen i čist grad- podelila je sa nama svoje utiske Teodora Tomić, učenica Umetničke škole u Kraljevu
Izložba će biti otvorena do 11. januara, a zatim će obići gradove učesnika i na taj način dati dodatnu vrednost ovoj svetkovini duhovnosti, umetnosti, lepote i prijateljstva.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa