13. decembar 2018.13. dec 2018.
PROBLEMI OSOBA TREĆE DOBI

Od uzora do tereta

Sva istraživanja o siromaštvu u Srbiji pokazala su da su stari na selu i dalje socijalno najugroženija grupa. Neretko nemaju nikog ko bi mogao da im pruži pomoć i podršku. Članovi ovakvih domaćinstava se često osećaju izolovano
Asocijacija Duga, pokrenula je projekat „Razvoj preventivnog socijalno – zdravstvenog programa koji se realizuje u okviru „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu“ ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija UNDP uz podršku grada Šapca. Cilj projekta je da se usluge socijalne i zdravstvene zaštite približe korisnicima, da se korisnici upoznaju sa pravima koja mogu da ostvare, a nisu ostvarili.
Osim niza poulacija kojima je potrebna raznorazna pomoć, a koja se sprovodi kroz projekat, jedna od kategorija su samačka staračka domaćinstva. Kako stare osobe imaju zdravstvenih problema njima se prvenstveno pružaju usluge praćenja u zdravstvene institucije, zakazivanje lekarskih pregleda, kao i usluge nege (merenje pritiska i nivoa šećera u krvi, pomoć pri održavanju lične higijene i sl).
Jovana Ivanković, zaposlena u Asocijaciji „DUGA“ kao socijalna radnica jedan je od učesnika projekta, a njeno zaduženje je procena socioekonomskog statusa korisnika, obavljanje razgovora sa ciljem prikuljanja informacija i u skladu sa tim procena potreba korisnika u datom trenutku. Osim toga, uključuje u skladu sa potrebama korisnika, druge članove tima, ali i stručnjake iz institucija, kako bi starima pomogli na adekvatan način.

Osećanje izolovanosti
-Samačkim staračkim domaćinstvima ovakva vrsta pomoći je potrebna jer nisu u mogućnosti samostalno da odu do određenih institucija ili im odlazak predstavlja neku vrstu napora. Neretko nemaju nikog ko bi mogao da im pruži pomoć i podršku. Članovi ovakvih domaćinstava se često osećaju izolovano. Iako su svesni toga da njihova deca imaju svoje obaveze teško im pada samoća i to što nemaju sa kim da popričaju – ističe Ivankovićeva i kao jedan od najvećih problema osim zdravstvenih, izdvaja socijalnu izolovanost korisnika.
U prvom mesecu realizacije projekta tim je dosegao 17 samačkih staračkih domaćinstava, a kako ističe Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije „DUGA“ i autor ovog programa, dokazan je niz problema.
-Nije isto biti star u selu i gradu, kao što nije isto biti muškarac i žena u selu. Naše nane, na selu rade naporno čitav svoj život, i to veoma teške fizičke poslove. Kada padnu “s nogu”, veoma često su gledane kao teret, što me kao čoveka jako pogađa. Baš zbog toga sam kao jednu od ciljnih populacija ovog pilot projekta izabrao samačka staračka domaćinstva u ruralnom području – objašljava Prica.

Na selu najugroženija
socijalna grupa
Sva istraživanja o siromaštvu u Srbiji pokazala su da su stari na selu i dalje socijalno najugroženija grupa. Ukoliko i imaju penzije, one su male i neredovne, a njihova materijalna sigurnost uslovljena je veličinom poseda, a ne prihodima sa gazdinstva, iako je jasno da žive na ivici siromaštva. Usamljenost, zdravstveno stanje i siromaštvo su njihovi najveći problem.
- Kroz ovaj projekat želimo da dosegnemo osobe treće dobi koje žive same na selima, procenimo njihovu situaciju pružimo im neophodnu podršku i sa drugim institucijama ili humanitarnim organizacijama pokušamo rešiti njihove probleme i prevenirati one koje su u nastajanju. Ovom prilikom pozivam sve koji u svojoj okolini imaju osobe treće dobi koje žive same, da nas kontaktiraju. Naš tim koji broji 6 članova: dve socijalne radnice, negovateljicu, psihologa i dva terenska radnika izaći će na teren i proceniti situaciju, kao i pružiti pomoć i podršku u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnošću – dodaje Prica.

Ekonomsko, psihičko i
fizičko nasilje
U saradnji sa Centrima za socijalni rad, sa kojima Asocijacija „DUGA“ trenutno realizuje novi projekat „Primena koncepta bezbednosne kulture“, a koji finansira Misija za Evropsku bezbednost i saradnju OEBS, definisani su najčešće bezbednosni izazovi starih osoba u Srbiji.
-Do sada smo na 6 edukacija za stručne radnike sistema socijalne zaštite, na svakom treningu stare prepoznali kao jednu od najugroženijih grupa u Srbiji i kada je bezbednost u pitanju. Stručne radnice i radnici sisitema socijalne zaštite, ističu da im se najčešće kao pojavni oblici nasilja dešavaju ekonomsko, psihičko pa fizičko nasilje. A da su na žalost počinioci, najčešće članovi porodice, deca i unuci, ali da nasilje veoma često dožive i u institucijama, pre svega zdravstvenim – kaže Prica.
Primećeno je da se određen broj osoba specijalizovao za potpisivanje ugovora o doživotnom izdržavanju starih osoba, a da za uzvrat dobijaju svu njihovu imovinu.
- Pokazalo se da ovo za stare osobe može biti veoma opasno, jer posle potpisivanja ugovora veoma često mogu biti zanemarivani i izolovani, a da više ništa ne mogu učiniti. Zato tim Asocijacije DUGA ulaže napore da ih upozori da pre sklapanja bilo kakvog ugovora urade procenu, najbolje sa stručnim radnicama sistema socijalne zaštite, kako sebe ne bi doveli u veoma lošu, ali često i opasnu situaciju – zaključuje Aleksandar Prica.
K.Jekić Đonlić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa