5. maj 2011.5. maj 2011.
ZORAN NIKOLIĆ, NARODNI POSLANIK

SRBIJI JE POTREBNA DECENTRALIZACIJA, A NE REGIONALIZACIJA

O aktuelnim pitanjima decentralizacije i regionalizacije, o saradnji sa drugim narodnim poslanicima iz Šapca, o ulozi DSS u političkom životu Srbije, o aktuelnoj vlasti u Šapcu i budućem razvoju ovog grada, o saradnji sa strankama opozicije, i o drugim pitanjima za „Glas Podrinja“ govori Zoran Nikolić, narodni poslanik Demokratske stranke Srbije
Poslednjih meseci aktuelizovano je pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije. Kako DSS gleda na ovo pitanje?
- Srbiji je potrebna decentralizacija, a ne regionalizacija. Usvojeni zakon o regionalnom razvoju u Narodnoj Skupštini je uvod u federalizaciju zemlje, odnosno uvod ustvaranje novih federalnih jedinica sa brojnom regionalnom birokratijom, regionalnom vladom, ministarstvima... Sve to predstavlja neodgovoran pristup vladajućih stranaka prema opravdanim potrebama građana da se o lokalnim pitanjima odlučuje u njihovoj sredini.
Zakon ne obezbeđuje ni ekonomsku, ni fiskalnu decentralizaciju i ne daje bilo kakvu garanciju da će se Srbija ravnomerno razvijati.
Među ponuđenim i javno publikovanim konceptima predviđa se da Šabac bude „pripojen“ nekom od regiona u kojima su centri Valjevo, Užice ili Sremska Mitrovica. Smatrate li da su u tim predlozima zanemareni potencijali Šapca?
- To najrečitije svedoči o politizaciji ovog pitanja i odsustvu jasnih kriterijuma na osnovu kojih bi se regioni formirali.
Podsetiću javnost da smo devet meseci posle usvajanja zakona i uspostavljana sedam statističkih regiona bili suočeni sa izmenama zakonskog predloga i da sada imamo podelu Srbije na pet regiona kao još gore rešenje, jer oni su sad ogromni po površini i ne predstavljaju nikakvu celinu - ni prirodnu, ni saobraćajnu, ni privrednu, ni kulturnu. Da su ispoštovani ovi principi, Šabac bi se prirodno nametnuo kao jedan od najznačajnih centara, s obzirom na potencijale i resurse kojima raspolaže.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa