13. decembar 2018.13. dec 2018.
DO KRAJA GODINE 200 TABLICA SA OZNAKAMA KC

U DRUŠTVU GRADOVA I OPŠTINA SA REGISTARSKIM PODRUČJEM

Opština Koceljeva je od polovine novembra postala prepoznatljiva i po svom registarskom području. Vlasnici motornih vozila iz ovog kraja imaju priliku da umesto dosadašnjih tablica sa oznakom ŠA preuzmu nove sa slovima KC.
Jedan od onih koji su među prvima dobili tablice sa novom oznakom je Saša Pantelić iz Koceljeve koji kaže da najpre nije verovao da je opština dobila svoju oznaku.
– Kada sam video sliku tablice na društvenim mrežama pomislio sam da je u pitanju nekakva fotomontaža. Među prvima sam dobio nove tablice i bilo mi je zaista neobično kada pogledam u svoj automobil. Sada već svakodnevno u saobraćaju viđam druga vozila sa našom oznakom i već sam se navikao- kaže ovaj Koceljevčanin.
Inicijativa za dodelu registarskog područja je krenula sredinom prošle godine, nakon usvajanja određenih akata, koji su prethodili ispunjavanju uslova za dobijanje oznaka.
– Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je opština Koceljeva jedna od 80 u Srbiji koja ima svoju registarsku oznaku po prvi put i mi smo veoma ponosni. Sredinom prošle godine usvojen je pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila a stupio je na snagu 15.novembra ove godine i od tog datuma počinje registracija na teritoriji opštine Koceljeva sa novim registarskim tablicama. Oznaka registarskog područja je KC a naši građani će imati mogućnost da u narednom periodu, uz određene uslove, zamene svoje tablice. Kriterijumi koji su morali biti ispunjeni za dobijanje registarskog područja jeste ukupan broj motornih vozila registrovanih na teritoriji opštine. Mi smo bili na granici ali smo ispunili te kriterijume i imamo blizu deset hiljada vozila svih kategorija, počev od putnički i teretnih do priključnih- izjavio je Miodrag Tadić, načelnik odeljenja za privredu, poljoprivredu, saobraćaj i turizam.
Vlasnici motornih vozila će vršiti zamenu tablica kada za to dođe vreme. Naime, do sredine prošle godine, po postojećem pravilniku, važnost registarskih tablica bila je sedam godina, a nakon toga devet.
- To znači da će građani u narednih devet godina imati priliku da zamene svoje tablice ali, ko to bude želeo, omogućeno je da to učini i pre isteka važenja tablica. Zavod za izradu novčanica i kovanog novca je izradio tablice i prvi kontingent od 527 tablica je urađen i dostavljen nadležnima- rekao je Tadić i dodao da se na mesečnom nivou, prema podacima PS Koceljeva, ukupno registruje od 120-140 vozila različitih kategorija, što znači da će ovaj kontingent za četiri meseca biti iskorišćen.
Procenjuje se da će do kraja godine na putevima biti oko 200 motornih vozila sa oznakom KC. U narednih nekoliko dana i vozni park opštinske uprave nosiće oznake svoje opštine a preporučeno je i celom javnom sektoru da urade zamenu registarskih tablica.
– To je oko 30 vozila sa novim tablicama, iako još uvek nije vreme da se one menjaju, ali mi želimo da vozimo vozila sa našim registarskim oznakama. Lično mislim da ovo dosta znači za samu opštinu jer nije mala stvar naći se u društvu 80 onih lokalnih samouprava u Srbiji koje imaju svoju registarsku oznaku- ocenio je načelnik ovog odeljenja.
Taksa za zamenu tablica iznosi skoro četiri hiljade dinara. Deo građana želi, da uprkos ovom trošku, zameni svoje tablice, dok ima i onih koji će sačekati zakonski rok od sedam, odnosno devet godina, da to učine.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa