13. decembar 2018.13. dec 2018.
Poseta Šapcu proizvođača i stručnjaka projekta ROSIS4H

Nastavak uspešne saradnje

Razmena iskustva i znanja kroz stručna, edukativna predavanja. Nastavak uspešne saradnje grada Šapca i Brodsko-posavske županije. Plava ekonomija budućnost poljoprivrednih proizvođača
Grad Šabac i Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika, kao partneri na projektu ROSIS4H (Otkrivanje mogućnosti za održivi uticaj na razvoj hortikulture u prekograničnom području), organizovali su u Centru za stručno usavršavanje susrete proizvođača cveća, voća i začinskog bilja iz grada Šapca i Brodsko-posavske županije, koja je ujedno partner Grada na ovom projektu, kao i radionice na temu „plave ekonomije“ i edukaciju sa ciljem razmene iskustava i daljeg unapređenja znanja.
-Šabac je pokazao da ima kapacitet da realizuje evropske projekte. Poznato je da smo mi poljoprivredni kraj i ovo je nastavak uspešne saradnje i projekta koju smo realizovali u okviru prekogranične saradnje. Pored benefita koje ćemo imati, naši učenici će steći bolje uslove za rad, a ono što je daleko važnije jeste kontakt između poljoprivrednih proizvođača, iz Hrvatske i Srbije. Ono što naši proizvođači treba da nauče jeste kako da primenjuju najsavremenije tehnologije u proizvodnji pre svega cveća i jagodičastog voća. Šabački kraj proizvodi velike količine jagodičastog voća, kao što su jagode i maline. Potrebno je da unapredimo proizvodnju i pronađemo partnere sa druge strane i naučimo od njih kako se ta roba plasira na bogatija tržišta - istakao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
Za proizvođače, nastavnike iz poljoprivrednih škola iz Šapca i Slavonskog Broda, zaposlene u Regionalnom biotehnološkom centru Brodsko-posavske županije i Odeljenju za poljoprivredu grada Šapca, organizovana je radionica iz oblasti „plave ekonomije“ u proizvodnji cveća, voća i začinskog bilja, kojoj se održava ekološka ravnoteža, otvaraju nova radna mesta, a pri tome se ne stvara otpad. Takođe, održani su sastanci na kojima je bilo reči o razmeni iskustava stručnjaka iz hrtvatske i kancelarije za lokalno ekonomski razvoj grada Šapca. Jedna od tema bila je tehnička pomoć u IPARD programu.
Razmena iskustva i prekograničana saradnja značajna je za srpske i hrvatske poljoprivredne proizvođače. Kroz razmenu znanja, iskustva mogu unaprediti svoje poslovanje i na najbolji način plasirati proizvode na domaće i inostrano tržište.
-Skup mi mnogo znači kao novo iskustvo i da vidim kako rade poljoprivrednici u Srbiji, kako bi uporedili uslove. Bavim se voćarstvom, najviše proizvodnjom jabuka. Uzgajamo ih na 18 hektara, imamo i malo šljive. Hrvatsko tržište je trenutno zasićeno jabukama koje dolaze iz Poljske i pokušavamo da pronađemo načine da prodamo naše voće - rekao je voćar Tihomir Velikanović iz Trnjana kod Slavonskog Broda.
Uzgajivač ruža iz Lipolista Milan Marinković smatra da je saradnja sa drugim proizvođačima, kao i edukativna, stručna predavanja najbolji način da se ohrabre i podstaknu proizvođači cveća.
- Tokom posete Holandiji smo mnogo toga naučili, što nam znatno pomaže. Predavanje o „plavoj ekonomiji“ je veoma korisno, jer smo zaboravili kako je živeti sa prirodom i od njenih blagodeti. Uvek je dobro da čujemo i druge i njihova iskustva - ističe Marinković.
Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca ugostila je nastavni kadar iz Srednje poljoprivredne škole „Antun Matija Reljković“ i stručnjake iz Regionalnog bio-tehnološkog centra Brodsko-posavske županije kako bi saznali više o postupku analize zemljišta koje će nastavnici u šabačkoj školi vršiti za potrebe proizvođača sa teritorije Grada u novoosnovanoj laboratoriji, opremljenoj iz sredstava projekta ROSIS4H.
ROSIS4H
Projekat ROSIS4H ima za cilj da podrži konkurentnost u hortikulturi u programskom području kroz kapitalizaciju rezultata prethodnog projekta Rosis, Rosas, Rosarum (3R) i poboljša efikasnost relevantnih cenatara kompetencije u poljoprivredi. Kroz aktivnosti grad Šabac je dobio terensko vozilo za posete poljoprivrednim proizvođačima, savetodavnu podršku za IPARD projekte, e-platformu, kao i studiju koja pomaže razvoj Zadruga na području Šapca, dok je Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika dobila nameštaj i opremu za savremenu pedološku laboratoriju i terensko vozilo za prikupljanje uzoraka zemljišta. Ukupna vrednost projekta za partnere iz Republike Srbije je 240.060,54 evra.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa