13. decembar 2018.13. dec 2018.
IZGRADNjA PREDAH SMEŠTAJA ZA DECU SA
AUTIZMOM U ODMAKLOJ FAZI

Bogdaj roditeljima na dar

Kuća je sagrađena i sada je u fazi izrađivanja i uvođenja struje. Sledeće je postavljanje pločica, uvođenje grejanja, krečenje i opremanje. Očekujemo da će svi radovi biti gotovi za dva meseca- istakla je za “Glas Podrinja” Ružica Popović
Početkom septembra ove godine položen je kamelj temeljac Predah smeštaja za decu sa autizmom u Bogosavcu. Ideja o izgradnji objekta potekla od Udruženja roditelja dece sa autizmom, zaživela je u stvarnosti zahvaljujući pokretačkoj energiji “Humanog srca Šapca”, sluhu eparhije šabačke, pomoći donatora i podrške grada. Sinergija navedenih, učinila je da na pola hektara crkvenog placa, danas stoji sazidana kuća od 140 kvadrata, sa četiri spavaće sobe, kupatilom kuhinjom i terasom, koju do konačnog privođenja nameni, prema rečima predsednice UO Fondacije “Humano srce” Ružice Popović, deli još dva meseca.
-Kuća je sagrađena i sada je u fazi izrađivanja i uvođenja struje. Sledeće je postavljanje pločica, uvođenje grejanja, krečenje i opremanje. Očekujemo da će svi radovi biti gotovi za dva meseca- istakla je za “Glas Podrinja” Ružica Popović.
Sluh za probleme roditelja dece sa autizmom “Humano srce” pokazalo je još pre deset godina, kada je pod okriljem Fondacije počeo sa radom besplatan Dnevni boravak. Kako su deca rasla, po navodima Popovićeve rasle su i brige roditelja, posebno je bilo izraženo pitanje šta će biti sa njihovom decom kada oni napuste svet. Tako je vremenom sazrela i ideja o Smeštaju, u kojem bi oni bili zbrinuti i pod adekvatnom negom 24 časa dnevno. Kako bi ova zamisao bila i realizovana, predsednica UO “Humano srce” obezbedila je podršku crkve, a potom je organizovano i donatorsko veče.
-Ti roditelji nemaju ni trenutka predaha. Jedva se snalaze da odu kod lekara, o godišnjem odmoru i ne razmišljaju. Briga o ovakvoj deci, koja nisu samostalna, zahteva 24 satni nadzor, i zbog toga je Bogdaj potreban Šapcu. Krajnji cilj ovog objekta je da ovo bude mesto, gde roditelji mogu da ostave decu na par dana, nedelja, da bi obavili neke svoje aktivnosti koje, inače ne mogu- objašnjava Popovićeva.
Nakon izgradnje i opremanja kuće planirana je i izgradnja objekta za radnu terapiju i sređivanje dvorišta u kojem će deca moći da se igraju sa domaćim životinjama. Pored stručnog nadzora za korisnike biće obezbeđeni i besplatni obroci.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa