13. decembar 2018.13. dec 2018.
CENTAR ZA STRUČNO USAVRŠAVANjE PROSLAVIO OSAM GODINA USPEŠNOG RADA

Prepoznatljivi na turističkoj mapi Srbije

Škole su veoma zainteresovane za časove koje mogu da organizuju u CSU. Prvi i najveći Park nauke u Srbiji ponos je ne samo Centra nego i Šapca. Među vodećim Centrima su u Srbiji po broju održanih seminara za prosvetne radnike
Centar za stručno usavršavanje Šabac u pe Među vodećim Centrima su u Srbiji po broju održanih seminara za prosvetne radnike tak je obeležio osam godina postojanja. Tokom poslednjih godinu dana proširili su svoju delatnost u mnogim segmentima i uspešno se pozicionirali na turističkoj mapi Srbije.
-Ova godina je bila jako upešna za CSU. Pored standardnih poslova koje smo radili proširili smo delatnost. Otvorili smo vrata prema osnovnim i srednjim školama. Od ove godine organizujemo celodnevnu nastavu. Pokrenuli smo i provođenje uglednih i oglednih časova, što je izuzetno značajno za napredovanje prosvetnih radnika.To su časovi koji se na kraju analiziraju i vide se promene u držanju časova, navodi Branko Filipović, direktor Centra za stručno usavršavanje.
CSU je ove godine prvi put učestvovao u manifestaciji Noć istraživača, ali su organizovali Nedelju istraživača, evropski projekat koji su realizovali sa Centrom za promociju nauke. Tokom pet dana oko 50 nastavnika i učenika realizovalo je više od 20 aktivnosti. Dolazila su deca iz svih šabačkih škola. Oko 1.500 dece je za tih pet dana posetilo Centar i Park nauke. Prisustvovali su predavanjima i učestvovali u eksperimentima.
Škole su veoma zainteresovane za časove koje mogu da organizuju u CSU. Deca tako imaju i priliku da izađu iz učionice, imaju neki čas u prirodi, u Parku nauke.
-Zahvaljujući Odeljenju za društvene delatnosti, od kojih imamo svesrdnu pomoć, uspeli smo da organizujemo i prevoz za učenike. Prevoz je bio najveća prepreka za saradnju škola i Centra, ali uspeli smo i to da prevaziđemo. Samo u toku tog dana kada je obeležena Noć istraživača, obezbedili smo prevoz za više od 400 dece, kaže Filipović.
Prvi i najveći Park nauke u Srbiji ponos je ne samo Centra nego i Šapca. Od ove godine imaju ukupno 30 instalacija. Poslednja je vetrenjača. Nadaju se da će u toku naredne godinu, kroz saradnju sa Centrom za promociju nauke, Park obogatiti za još tri instalacije.
Sve je počelo 2011. godine kada je globus “Ding” postavljen u Velikom parku. Istovremeno, tadašnji direktor CSU dr Goran Stojićević, podstaknut radom prof. dr Mirjane Popović Božić, profesora Instituta za fiziku, pokreće ideju o prvom Parku nauke. Zbog vandalizma ispoljenog na “Dingu” on biva premešten u dvorište CSU.
Prema Stojićevićevim crtežima u martu 2013. godine, CSU dobija prvih 10 instalacija, i tada je zvanično otvoren Park nauke. Već sledeće godine postavljeno je 15 novih.
-Zahvaljujući Centru za promociju nauke ideja o parku implementirana je u svih 12 centara za stručno usavršavanje u Srbiji. Na ovaj način populariše se nauka među decom na njima najprijemčiviji način. Bili smo prvi u ovome, sada smo najveći i najpoznatiji. Najvažnije je šta Park predstavlja za učenike jer im približava nauku i pruža im mogućnost da je zavole. Od nečega imaginarnog sa stranica knjiga, fizika, hemija, biologija i geografija im postaju opipljivi i stvarni, kaže Goran Stojićević.
Šabački Park nauke ove godine je imao 45 poseta, odnosno više od 2.1000 dece iz cele Srbije. Pored škola i turističke agencije su se zainteresovale za dovođenje posetilaca na Letnjikovac.
Nije zapostavljena ni osnovna delatnost. Tokom 2018. godine organizovali su 28 obuka u Centru i 230 van Centra za prosvetne radnike i 121 obuku za polaznike koji nisu u sistemu prosvete. Među vodećim Centrima su u Srbiji po broju održanih seminara za prosvetne radnike.
Deca su najvažniji ljudi
Osam godina rada CSU obeleženo je prigodnim programom. Fokus je bio na deci jer su oni “najvažniji ljudi u gradu”.
Muzičko plesni teatar “Iskrice” na samom početku je izveo dečje pesmice. Učenici OŠ “Vuk Karadžić”, izdvojeno odeljenje u Mačvanskom Pričinoviću, predstavili su muzičko-scenski prikaz “Šabac u vreme Anke Obrenović”. Učenici Škole primenjenih umetnosti imali su izložbu svojih radova.
Rođendan je obeležen u prisustvu predstavnika Grada Šapca, prijatelja, saradnika i poslovnih partnera.

Predavanje o opasnostima na internetu
Večeras (četvrtak) od 17 do 18 časova u CSU će biti održano predavanje sa radionicama “Zaštita dece na internetu”. Predavanje će održati Katarina Jonev konsultant i analitičar za politike sajber bezbednosti.
Predavanje je otvoreno za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj je promovisanje sigurne upotrebe interneta i društvenih mreža među decom i mladima, ali i pomoć roditeljima i nastavnicima da lakše shvate opasnosti uticaja društvenih mreža.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa