13. decembar 2018.13. dec 2018.
NOVI PRAVILNIK O KVALITETU SIROVOG MLEKA

PRVENSTVENO KVALITET

Po rečima našeg ministra poljoprivrede plaćanje premije za mleko po kvalitetu bi trebalo da se primenjuje od sredine sledeće godine, a najkasnije od 1. januara 2020. godine
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede krajem 2017. godine objavilo je Pravilnik o kvalitetu sirovog mleka. Po rečima našeg ministra poljoprivrede plaćanje premije za mleko po kvalitetu bi trebalo da se primenjuje od sredine sledeće godine, a najkasnije od 1. januara 2020. godine. Za to se stekao glavni uslov, a to je akreditacija nezavisne laboratorije za ispitivanje kvaliteta mleka. Po pravilniku mleko se svrstava u tri klase u zavisnosti od ukupnog broja mikroorganizama i broja somatskih ćelija. Za sve tri klase uslov za broj somatskih ćelija je isti i to do 400.000. Što se tiče broja mikroorganizama za prvu klasu je do 100.000, za drugu od 100.001 do 400.000 i za treću preko 400.000. Sirovo mleko koje ne ispunjava bilo koji od navedenih kriterijuma nalazi se van klase. Da li će se takvo mleko uopšte otkupljivati i po kojim cenama videćemo.
Pažnja poljoprivrednih proizvođača, sirovinskih sektora mlekara i nas savetodavaca i dalje treba da bude usmerena ka sprečavanju problema umesto na rešavanju problema nakon što se problem dogodi. Kvalitet sirovog mleka zavisi pre svega zdravlja vimena, ishrane, uslova držanja, tehnologije muže, higijene staja, opreme i uređaja za mužu.
Ukoliko se svi preporučeni postupci pre, tokom i posle muže, kao i pri manipulaciji sa mlekom budu primenjivali, naši poljoprivredni proizvođači ne treba da se plaše za kvalitet svog sirovog mleka.
Svi proizvođači mleka koji imaju problema sa kvalitetom mleka neka nam se obrate i mi ćemo im pružiti besplatnu kompletnu savetodavnu pomoć.
savetodavac Marina Gačić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa