20. decembar 2018.20. dec 2018.
Vek prijateljstva
FRANCUSKI AMBASADOR U ŠAPCU

Vek prijateljstva

“Sa gradonačelnikom smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, ali i kulturnoj. Imamo mnoge ideje vezane za budućnost, na ekonomskom i kulturnom planu, kao i kada je u pitanju učenje francuskog jezika u Šapcu”- rekao je ambasador Mondolini. Gradonačelnik Zelenović je istakao da se u Šapcu gaje posebna osećanja prema fransuskoj državi, a da je Ratni krst i na grbu grada Šapca, što govori o snažnoj vezi između Šapca i Francuske
Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini u utorak je posetio Šabac. Prijem za ambasadora u Gradskoj kući su upriličili gradonačelnik šapca Nebojša Zelenović, zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić. Tom prilikom razgovarano je o saradnji koja već postoji između Šapca i Francuske, a predstavljeni su i potencijali grada, kako bi se u budućnosti saradnja razvijala i u drugim pravcima.

Jačanje starih i stvaranje novih veza
Ambasador Mondolini bio je prvi put u Šapcu, a ovaj dan bio je bogat sadržajima koji su francusku kulturu približili Šapčanima i podsetili na vekovno prijateljstvo dva naroda.
-Šabac je veoma lep i dinamičan grad u kom postoji želja za razvijanjem kulture i volja za saradnjom, a posebno sa Francuskom. Obeležavamo prošlost koja nas spaja, ali želimo i da zajedno radimo na budućnosti. Sa gradonačelnikom smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, ali i kulturnoj. Imamo mnoge ideje vezane za budućnost, na ekonomskom i kulturnom planu, kao i kada je u pitanju učenje francuskog jezika u Šapcu. Veoma sam optimističan po pitanju naše saradnje. Srećan sam što se nalazim u gradu koji neguje iste vrednosti kao i Francuska, rekao je ambasador Mondolini.
Gradonačelnik Zelenović je izrazio zadovoljstvo zbog još jedne u nizu posete ambasadora iz zemalja EU koje daju podršku Šapcu u važnim temama. Sa Frederikom Mondolinijem se razgovaralo o ekonomiji, kulturi, ali i politici.
-Bilo nam je važno da ambasadoru predstavimo sve što Šabac ima i poseduje i da ga upoznamo sa planovima za budućnost. Otvorili smo važne ekonomske teme o mogućnosti investiranja francuskih kompanija u Šabac, kao i o mogućnosti da produbimo našu, i do sada bogatu, kulturnu saradnju. Ambasador je bio spreman i da čuje i koje su to važne političke teme, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Šabac i Pariz i Verden
Prijateljstvo Srbije i Francuske najjače je bilo u Prvom svetskom ratu. Šabac, koji je izgubio polovinu stanovništva u ovom ratu nazvan je i srpskim Verdenom, po francuskom gradu koji predstavlja simbol otpora i stradanja. Šabac je zbog herojstva od Francuske dobio i orden Ratni krst.
-Ove godine je 100. godišnjica završetka Prvog svetskog rata i Francuska tome pridaje veliki značaj. Tokom cele godine smo posećivali gradove u Srbiji kako bismo iskazali prijateljstvo i istakli bratstvo po oružju koje je tada iskovano, rekao je Frederik Mondolini.
Gradonačelnik Zelenović je istakao da se u Šapcu gaje posebna osećanja prema fransuskoj državi, a da je Ratni krst i na grbu grada Šapca, što govori o snažnoj vezi između Šapca i Francuske.
Amabasador je otvorio i izložbu “Naša istorija, naša sećanja” u Biblioteci šabačkoj. Izložbu realizuje Francuski institut u Srbiji, a Šabac je 11. grad u kom se prikazuje.
-Ova izložba govori o bratstvu po oružju, ali i o prijateljskim vezama koje su se u tom periodu razvijale. Tokom Prvog svetskog rata Srbija je bila posebno pogođena i napaćena i Francuska to zna. Imala je 1,2 miliona žrtava, odnosno 30 odsto stanovništva je izgubilo život. Šabac je poseban grad i po tom pitanju. Pre rata je bio “Mali Pariz”, a posle rata “Srpski Verden”. Francuska je Šapcu dodelila Ratni krst da bi se dao poseban značaj tim žrtvama. Ovom izložbom odajemo počast ratnicima, herojima, ali i običnim ljudima koji su tada izgradili kulturne, obrazovne, pa i ljubavne veze, rekao je francuski ambasador.
Modolini je podvukao dva lica ove izložbe. Prvo, koje je vezano za bitke i vojne poduhvate i drugo koje je vezano za obične ljude koji sustvorili veze iz kojih se razvilo prijateljstvo između Srbije i Francuske.
Prijateljstvo koje
odoleva iskušenjima
Koautor izložbe Stanislav Sretenović istoričar, naučni savetnik Instituta za savremenu istoriju, izdvojio je tri segmenta ove izložbe.
-Francuski institut je raspisao javni poziv da se prilože porodična sećanja na francusko-srpsko savezništvo iz Prvog svetskog rata. To je prvi segment izložbe. Drugi segment se tiče ključnih momenata u saradnji Francuza i Srba u tom ratu. Tu ima i školovanja srpskih đaka u Francuskoj, kao i saradnja na Solunskom frontu. Treći segment izložbe se tiče oslobođenja gradova 1918. godine od strane francuskih i srpskih trupa. Veoma smo ponosni na ovu izložbu. Bez obzira na uspone i padove u međunarodnim i bilateralnim odnosima između država, ona može da se prikazuje u svim sredinama, zato što govori o prošlosti na jedan kritički, odmeren i intiman način, rekao je Sretenović.
Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke, istakla je da je Šabac jedan od najznačajnijih gradova Prvog svetskog rata, ali, nažalost, i u lošem i tužnom smislu, po broji žrtava.
-Šabac je mnogo postradao i Šapčani treba da vide kako su to francuski i srpski vojnici i civili sarađivali i živeli u Velikom ratu. Ovo je izložba prijateljstva. Odnosi francuskog i srpskog naroda odolevaju iskušenju vremena i Francuska se zaista pokazuje kao istinski prijatelj malog srpskog naroda koji samo želi mir i slobodu, rekla je Podgorac Jovanović.
Francuski ambasador je prisustvovao i panel diskusiji “Frankofonija u Šapcu” na kojoj su učesvovali prof. dr Gojko Tešić, dr Milica Vinaver Ković, profesor francuskog jezika i unuka Stanislava Vinavera i Svetlana Guconić, profesor u Šabačkoj gimnaziji. Takođe je posetio i radionicu “Biram francuski” u OŠ “Vuk Karadžić” i istakao je da je za njih veoma značajno da se francuski jezik uči u Šapcu.
Prvi i jedini u Srbiji
Ambasador Fracuske Frederiko Mondolini imao je priliku da se upozna i sa jedinstvenim projektom u Srbiji, neposrednim odlučivanjem građana o povraćaju novca od poreza na imovinu.
-Ambasadoru smo predstavili proces koji smo mi prvi u Srbiji otvorili, neposredno odlučivanju građana o svom novcu od poreza na imovinu. Pošto je to jedinstvena stvar u Srbiji, ambasador je bio veoma zainteresovan da čuje kako taj proces izgleda i kako se sprovodi od početka do kraja. Imamo dobar primer koji možemo da ponudimo i drugima. Želeo je da čuje i različite poglede na političku situaciju koja danas postoji u Srbiji i potpuno jasan stav i opredeljenje Šapca za poštovanje zakona, vladavine prava i evropsku budućnost Srbije, naveo je gradonačelnik Zelenović.
M. Mijailović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa