5. maj 2011.5. maj 2011.
ZNAČAJ TURIZMA U RAZVOJU SELA

PROJEKAT U BOJAMA

U oktobru 2010. godine Gradska uprava grada Šapca objavila je konkurs za finansiranje projekata, koji je nosio naziv „Unapređenje kvaliteta života građana Šapca“. Od pristiglih 35 projekata, jedan od 9 prihvaćenih je i projekat „Značaj seoskog turizma u razvoju sela“. Zadatak i cilj projekta je da svojom temom, kroz šest projektnih aktivnosti, ukaže na brojne mogućnosti za unapređenje kvaliteta života, afirmišući istovremeno seoski turizam i život na selu
Dana 20. aprila u Vili Albedo u Varni, održana je Uskršnj a radionica u kojoj su šarana jaja tradicionalnim i savremenim načinima i tehnikama. Bilo je ukupno 34 učesnika i to: Marija Sulji, rukovodilac radionice i profesor srednje Škole za umetničke zanate u Šapcu sa sedam učenika, Branka Simović i Ivan Vujanić, nastavnici likovne kulture osnovne škole u Varni sa dvadeset učenika, kao i tri žene iz Varne. Radionicu je upotpunila Suzana Ružić, diplomirani etnolog iz Šapca, koja je održala predavanje o verskim običajima vezanim za Uskršnje praznike. Radionica je održana po lepom sunčanom danu u prirodi, a atmosfera je bila veoma pozitivna i kreativna. Cilj radionice je bio dati doprinos očuvanju tradicionalne kulture i podstaći kreativnost kod dece na selu, što je u interakciji sa profesorom i učenicima Škole za umetničke zanate, svakako i postignuto.
Uoči Dana planete Zemlje, 21. aprila u Vili Albedo održana je tribina na temu zaštite životne sredine. Gosti tribine bili su Darko Berić, inženjer zaštite životne sredine i Nenad Ilić, komunalni policajac. Svojim sjajnim predavanjem, kroz četiri tačke, gosti su obuhvatili najvažnija pitanja zaštite životne sredine na seoskom području. Ova tribina je sastavni deo već započete projektne aktivnosti koja se tiče uređenja centra i groblja u Varni, pa su gosti u tom kontekstu posebno iznosili primere dobre i loše prakse na seoskom području grada Šapca. Nažalost, za razliku od prethodnog dana, ovaj događaj je obojen tamnom bojom, jer članovi Saveta Mesne zajednice Varna nisu prisustvovali tribini. Pokrenuto pitanje uređenja centra sela i groblja za sada miruje, a pijačne usluge u selu se i dalje vrše na haubama, u gepecima, na prikolicama i zemlji ispred ambulante, škole, pošte i Doma kulture.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa