20. decembar 2018.20. dec 2018.
Fragmenti stvarnosti
Samostalna izložba - Emilija Vasić

Fragmenti stvarnosti

Šabačka akademska slikarka Emilija Vasić predstavila je radove u Memorijalnoj galeriji Dušan Starčević u Smederevskoj Palanci. Ovo je drugo samostalno pojavljivanje umetnice u gradu gde je imala prvu autorsku izložbu. Postavku pod nazivom „Fragmenti“ čine ekspresivni crteži malog formata kao suprotnost dosadašnjim slikama kojima dominiraju apstraktni i koloritni motivi sa snažnim socijalnim porukama.
-Veštinom i kombinovanjem grafičkih elemenata Emilija Vasić spaja linije, crtice i njihovim međusobnim kontrastom dobija čistu linearnost. Ishitrenim dodavanjem senke, nanošenjem šire crne površine na belom papiru postiže volumen i isticanje predmeta. Veoma vredno, predano, istrajno, a pre svega uspešno to postiže na malim formatima. Zapravo se radi o motivima viđenih, doživljenih u stvarnosti od ateljea do dvorišta, od realnosti do apstrakcije veoma pažljivo razrađenim. Kada bi se udubili u neku od njih izgubili bi pojam o motivu ili bi ga Emilija svojim veštim crtačkim sposobnostima isticala ekspresivno – rekla je Milica Alimpić Ilić, likovni umetnik, na otvaranju izložbe.
Emilija ističe da je mladog stvaraoca značajno da izlaže u različitim prostorima, jer na taj način stiče prepoznatljivost i vidljivost na umetničkoj sceni.
- Početkom ove godine dobila sam nagradu galerije na Prvom međunarodnom trijenalu autoportreta i portreta za radove manjeg formata i zbog toga sam želela da se predstavim javnosti na drugačiji način. Smatram da umetnik treba da bude svestran i razvija različite slikarske tehnike, jer se tako stvara dobra komunikacija sa publikom koja ujedno može ponekad biti dobar kritičar – navela je slikarka.

M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa