20. decembar 2018.20. dec 2018.
VEK OD POBEDE U VELIKOM RATU
Tribina

VEK OD POBEDE U VELIKOM RATU

Udruženje građana “Cerski marš” , u saradnji sa Udruženjem “Kraljevina Srbija”, organizovalo je u ponedeljak 17. decembra godine javno predavanje posvećeno stogodišnjici pobede u Prvom svetskom ratu. Gost predavač bio je profesor dr Čedomir Antić, a domaćini su bili predsednik UG “Cerski marš” Božidar Katić i predsednik šabačkog odbora udruženja “Kraljevina Srbija” Milan Stanković.
Zahvaljujući se sugrađanima koji su po izuzetno hladnoj večiri odvojili svoje vreme da razgovaraju o delu naše istojrije koji je “najtragičniji, ali i najslavniji” organizatori su istakli da je i ovo jedan od vidova borbe ovih udruženja protiv “kulture zaborava”. Jedne od, kako kažu, izraženih karakternih crta i istovremeno najvećeg problema našeg naroda.
- Za završetak ove godine, godine velikog jubileja, odabrana je baš ova tema, sam kraj Velikog rata i formiranje Kraljevine SHS, kao odrednice sudbine našeg naroda u HH veku. Mi danas želimo da osvetlimo taj period naše istorije kada je iz pepela vaskrsla Srbija i njena slavna vojska donela pobedu saveznicima i slobodu Slovenskim narodima Austro Ugarske monarhije. Ali i onaj deo koji se tiče formiranja države Južnih Slovena i pogubnosti jugoslovenske ideje za naš narod i našu državu” - rekao je otvarajući skup Božidar Katić. U istom tonu nastavio i je Milan Stanković iz UG “Kraljevina Srbija” koji je naše sugrađane podsetio na stradanje našeg grada, Mačve, Podrinja i Pocerine. Šabac je “prepolovljen” grad, spaljen i srušen, dočekao slobodu. I to nije bio poslednji put. Kao loši đaci, skloni smo da zaboravljamo svoju prošlost, i to neznanje nas previše često košta mnogo više no što bi trebalo. O vremenima slave, tuge, najvećeg stradanja i najviših podviga – o Velikom ratu razgovaraćemo večeras i imamo za to najboljeg gosta koji se može naći na ovim prostorima.
Nešto više od sat vremena trajala priča, često prekidana pitanjima prisutnih o celom toku formiranja Solunskog fronta, uspesima Srpske vojske i pasivnosti saveznika, tajnim pregovorima, Krfskom procesu, raspadu naionalne koalicije, odonosima Jugoslovenskog kluba i Vlade Srbije, proboju fronta i formiranju SHS.
- "Bilo je logično da, u vreme kada je u Prvom svetskom ratu, a pre toga u balkanskim ratovima, otvoreno pitanje rekompozicije Balkana i cele Centralne Evrope, Srbija objedini srpski narod", rekao je Antić. U to vreme se verovalo da su sva tri zapadna južnoslovenska naroda - Srbi, Hrvati i Slovenci, koji su imali neku posebnost u to vreme, da su u stvari, plemena jednog naroda koji će dobitkom zajedničke države postati jedna nacija, navodi Antić. "To je bilo uverenje koje nije postojalo samo na Balkanu, bilo je logično da bude stvorena jedna velika država", dodao je on. "Treba reći da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca donela velika dobra, ne samo srpskom narodu koji se ujedinio, dugoročno to nije bilo dobro, ali se u prvo vreme činilo da jeste, već i drugim narodima i ona se pokazala kao inkubator nacije", kaže Antić.
Istoričar Antić kaže da nije bilo mnogo šansi da ta kraljevina bude dugovečna.
- "1. decembra Kraljevina Srbija je, kao država koja je u svoje predratne granice ujedinila i Crnu Goru i Vojvodinu i dve trećine srezova u Bosni, stvorila najveću južnoslovensku državu u istoriji", kaže Antić. "Srbija je time, pošto je uložila svoju državnost, postala evropska država koja je u najvećoj meri uvećala svoju teritoriju u 19. i 20. veku. Ako ne treba da se tog dana sećamo sa srećom, jer znamo šta se posle dogodilo, treba da se sećamo sa setom zato što je na oltar te države palo oko dva i po miliona žrtava", rekao je Antić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa