20. decembar 2018.20. dec 2018.
Budžet kapitalnih investicija
ODRŽANA 27. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Budžet kapitalnih investicija

Poslednje ovogodišnje zasedanje Skupštine grada Šapca održano je u ponedeljak. Na dnevnom redu se našlo čak 35 tačaka, a najvažnija je budžet za predstojeću
godinu
Budžetom planirani prihodi, kao i rashodi su 4.135.263.000 dinara. Utvrđen je fiskalni deficit od 870 miliona koji će se finansirati iz prenetih neutrošenih sredstava iz prethodne godine i primanja od zaduživanja umanjenih za otplatu glavnice.
Budžet je nešto veći nego prethodnih godina zbog toga što je planirano da 10 miliona evra bude uloženo u investicije.
Drugom tačkom grad se zadužio kod poslovne banke u iznosu od 470 miliona dinara. Rok otplate neće biti kraći od pet godina, dok je grejs period najmanje dve godine. Ovim zaduženjem takođe je planirano finansiranje kapitalnih investicija. Novac će se iskoristiti za rekonstrukciju naselja Benska Bara, za saobraćajnu infrastrukturu i za rekonstrukciju Doma vojske.
Opozicija je kritikovala obe ove tačke. Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Pajić smatra da je budžet nerealan i istakao je da su oni protiv zaduživanja grada.
-Ono što je evidentno je da je ovaj budžet „napumpan“ i da nije realan. Grad smo dovoljno zadužili prošle godine, sa skoro milijardu dinara na sednici u decembru 2017. godine. Sada je skupštinska većina izglasala 470 miliona dinara novog zaduženja. Ne znamo nijedan infrastrukturni objekat koji je u prethodnoj godinu urađen za onih 840 miliona, rekao je Pajić.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je istakao da će najviše novca u narednoj godini biti utrošeno na velike investicije i to 10 miliona dinara. Naveo je da postoje dobri razvojni projekti koji treba da omoguće da građani zarade više novca nego ove godine.
-Nastavljamo sa daljim sređivanjem grada, to podrazumeva izlazak na Savu do Tvrđave, uređenje centra, Trga đačkog bataljona, najvažnijih ulica u gradu kao što su Karađorđeva i Masarikova. Hoćemo da Šabac poprimi izgled i obličije uređenih evropskih gradova. To je moguće i naši građani to zaslužuju. Iz budžeta ćemo šest odsto tekućih prihoda izdvojiti za socijalnu zaštitu, a sedam odsto za kulturu. Oko 300 miliona dinara ćemo potrošiti na lokalni ekonomski razvoj, dakle na uređenje saobraćajnica u industrijskoj zoni, početak radova na Kvantaškoj pijaci i projekat koji imamao sa EU, a to je uređenje Severozapadne radne zone. Imamo 100 miliona dinara više u budžetu od poreza na zarade nego prethodne godine. To znači da imamo dobar rast. Imamo iz čega da vratimo kredite koje ćemo uzeti ove godine, rekao je gradonačelnik i napomenuo da je u tom trenutku na računu grada bilo 957 miliona dinara.

Tema stanova i u Supštini
Jedna od tačaka koja je takođe izazvala polemiku bila je Odluka o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada. Kako SNS stalno postavlja pitanja o 72 stana za koje je utvrdila da postoje Državna revizorska institucija, ovo je bio povod da se još jednom pokrene rasprava o toj temi.
-Napokon je jedan stan pronađen. Čim su ga pronašli oni ga otuđuju, rekao je Aleksandar Pajić.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić objasnio je da na dan 31.12.2017. u knjigovodstvenoj evidenciji grada postoji 48 stanova, od kojih se 23 ugovorom daju u zakup, tri koristi Centar za socijalni rad za potrebe stambeno nezbrinutih porodica sa njihove evidencije, sedam su u različitim sporovima, a tri su prazna. Naveo je da je prihod od zakupa ovih stanova od početka godine do 12. decembra 808.000 dinara.
Usvojena je odluka o finansiranju troškova vantelesne oplodnje. Parovima će se odobravati sredstva od 300.000 dinara za jedan pokušaj vantelesne oplodnje, dok se ne utroše sredstva planirana budžetom.
Izglasan je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja. Predviđeno je osam mera za podsticaje zapošljavanja za koje će iz budžeta grada biti izdvojeno 58.600.000 dinara.

Usvojeno još
važnih odluka
Među usvojenim tačkama bio je i rebalans programa poslovanja JP „Infrastruktura Šabac“ za ovu godinu. Usvojene su izmene i dopune Pravilnika o postupku i kriterijumima za izbor programa rada/projekata u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada. Takođe, Takođe su usvojene izmene i dopune Pravilnika o izboru udruženja za realizovanje projekata Kancelarije za mlade grada Šapca koji se finansiraju sredstvima iz budžeta grada.
Data je podrška za još nekoliko tačaka kojima se uređuje sistem socijalne zaštite u gradu, a doneto je i više urbanističkih odluka.
Opet teške reči
Na sednici koja je trajala više od 11 časova ponovo se govorilo o mnogo tema koje nisu bile na dnevnom redu, a ni ovog puta nisu birane reči. Gradonačelnik Zelenović je sa govornice izjavio da izbora u Srbiji pod ovim okolnostima više neće biti, da nijedan diktator nije veći od svog naroda, kao i rečenicu „vidimo se na ulici“. Nakon ovog obraćanja Aleksandar Pajić je rekao da treba da se uvede kontrola na narkotike pri ulasku u skupštinsku salu, pominjao je „doze“ koje se uzimaju i izjavio „Navikli ste na ulicu jer vas je donela mutna Savska voda“. Posle ovih reči gradonačelnik je najavio da će Pajića ponovo tužiti.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa