20. decembar 2018.20. dec 2018.
DRUGI PROTES “STOP KRVAVIM KOŠULjAMA”

Srbija se davi

Skupu u glavnom gradu, prema procenama organizatora, prisustvovalo između 20.000 i 25.000 ljudi. Nema fer izbora dok je Vučić pet sati dnevno na televizijama, kao i dok ne budu sređeni birački spiskovi
Na drugom protestu „Stop krvavim košuljama“, pod sloganom „Hajde da se prebrojimo“ okupilo se na beogradskim ulicama, prema ocenama organizatora skupa, između 20.000 i 25.000 ljudi, što je više nego prošle subote, uprkos snegu koji je padao više od 24 sata.
Građanima koji su se u velikom okupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, prvi se obratio akademik Dušan Teodorović. On je poručio da nema fer izbora dok je Aleksandar Vučić pet sati dnevno na televizijama, kao i dok ne budu sređeni birački spiskovi.
- Kao što se nije pitalo ko je levo, ko je desno kad su bile poplave u Obrenovcu, ni sada ne treba pitati ko je levo, ko je desno, kada se Srbija davi - rekao je Teodorović.
On je poručio da je sadašnji režim elementarna nepogoda od koje Srbija mora da se brani, te da zato nije važno ko je više levo ili više desno.
– Ko si ti Aleksandre Vučiću da nas pitaš ko smo mi, svako od nas je jedan od pet miliona. Aleksandar Vučić je samo jedan patološki lažov koji uništi sve što dotakne. Nudimo ti Vučiću šansu koliko još večeras da sedneš u auto i odes u Mađarsku. Orban je primio Gruevskog, primiće i tebe – poručio je Dušan Teodorović sa improvizovane bine ispred Filozofskog fakulteta.
Glumac Tihomir Stanić zamolio je svakog od okupljenih da onom pored koga stoji kaže razlog zbog čega je večeras na ulici i zatrazio da svaki dan, svakome koga sretnu, ponavljaju taj razlog.
– Došlo je vreme da krenemo u šetnju – izgovorio je Stanić, a povorka je uz taktove pesme „Ima nas gomila“ koju izvode šabački Goblini, krenula u šetnju.
Posle govora na platou ispred Filozofskog fakulteta okupljeni su pošli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do RTS-a i zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije.
Građanskom protestu prisustvuju i lideri opozicije Dragan Đilas, predsednik pokretra Dveri Boško Obradović, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsendik Zajedno za Srbiju i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.
Demonstranti su, prolazeći pored Skupštine grada Beograda, uzvikivali „Barbara, javi se“, aludirajući na novinarku Studija B i njen izveštaj sa protesta prošle subote.
“Da se prebrojimo”
Parola „Hajde da se prebrojimo“ potekla je zbog navoda pojedinih medija i aktuelne vlasti da se tokom prošlog protesta održanog 8. decembra okupio mali broj građana, dok organizatori tvrde da je bilo više od 10.000 nezadovoljnih građana.
Protest protiv nasilja održava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno povodom nasilje koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Novi protest
22. decembra
Posle ovog protesta, organizatori su najavili novo okupljanje za 16. januar, povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Ovakva informacija nije dobro dočekana među protestantima i pristalicama opozicije koji su inistirali da se protes održi predstojeće subota. Savez za Srbiju je poslušao “glas naroda” i pozvao građane na novo okupljanje u subotu, 22. decembra. To je, inače, nekadašnji praznik – Dan Jugoslovenske narodne armije.
N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa