20. decembar 2018.20. dec 2018.
Umetnost nit koja spaja
Škola primenjenih umetnosti u poseti Rumuniji

Umetnost nit koja spaja

Povezivanje umetničkih škola u regionu. Potpisan protokol o saradnji. Promocija mladih i interkulturalni dijalog. Promocija kulturne baštine Srbije
Učenici i profesori Škole primenjenih umetnosti, uz podršku Gradske uprave grada Šapca, bili su gosti umetničke škole Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'', iz rumunskog grada Targu-Jiu. U okviru posete realizovana je i izložba radova šabačkih đaka sa prezentacijom najvažnijih elemenata kulturnog nasleđa Srbije kako bi domaćine upoznali sa svojim radom.
-Kada smo u oktobru bili u kratkoj radnoj poseti umetničkoj školi u Šapcu otišli smo puni utisaka, jer je to jedna sjajna škola, sa vrlo kvalitetnim radovima učenika, na visokom nivou, što govori o dobrom pedagoškom konceptu same škole. Iako naša škola postoji od 1958. godine mnogo možemo da naučimo od šabačke škole. Protokol o saradnji koji smo potpisali je putokaz za dalje aktivnosti i saradnju koje nas očekuju. Takođe, prenosim vam i pozdrave predstavnika Gradske uprave Targu-Jiu, njihovu otvorenost i spremnost za saradnju sa vašom Gradskom upravom - rekla je Ana-Daria Ionescu Haidau, direktorka Liceul de arte ''Constantin Brailoiu'' o poseti šabačkih kolega.
Direkorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić ističe da posetom nastavljaju dobru saradnju i povezivanje sa školama sličnog tipa u regionu, promovišući mobilnost mladih i interkulturalni dijalog kao univezalne vrednosti.
-Kolege iz Rumunije posetile su našu školu i grad u oktobru, a utisci koje su poneli odavde su bili više nego pozitivni, pa je odmah usledio i poziv da budemo gosti u okviru obeležavanja jubileja – 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Naša škola se predstavila izložbom i radovima koji su istakli lepotu i raskoš naše kulturne baštine. Imali smo divne domaćine, grad Trgu-Žiu je univerzitetski grad, rodno mesto najznačajnijeg vajara dvadesetog veka Konstantina Brankušija, pa smo imali priliku da uživamo i u njegovim remek-delima. Prisustvovali smo i otvaranju značajne Godišnje izložbe/salona umetnika. Kroz posetu školi i časovima, upoznali smo uslove i njihov način rada, učenici su se družili, profesori razmenjivali ideje, utiske i iskustva iz svoje umetničke i pedagoške prakse, potpisan je i Protokol o saradnji naših dveju škola, tako da je stvorena dobra osnova za dalju saradnju i već se radujemo ponovnom susretu – istakla je direktorka.
Utisci koje su šabački učenici poneli iz Rumunije

M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa