20. decembar 2018.20. dec 2018.
HRAMU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG U KASARSKIM LIVADAMA DAROVANA ISCELjUJUĆA IKONA

ČUDOTVORNI GADENOVSKI KRST U ŠAPCU

Jedan od najvećih ruskih duhovnika, shimonah Varsanufije, posle obilaska svetinja na Kosovu i Crnoj Gori, veliku rusku svetinju doneo je u hram Svetog Vasilija Ostroškog
Subota. Osam sati ujutro. U smrzutom i sanjivom Šapcu pod prvim snegom, služi se Zaupokojena liturgija u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Kasarskim Livadama. Pojava ruskog shimonaha Varsanufija, visokog i dostojanstvenog pojačava osećaj drugog, neopipljivog sveta. Svetinji u Kasarskim Livadama daruje ikonu čudotovrnog Gadenovskog krsta. Čuje se tihi plač, onaj od radosti.
Starešina hrama, Ivan Jančić izrazio je zadovoljstvo videvši goste sa kojima je godinama u duhovnoj sprezi, radujući se „jačanju nerazorivog saveza između ruskog i srpskog naroda“.
- Čast nam je što učestvujemo u ovom događaju, kao i u gradnji hrama srskom knezu Lazaru i caru Nikolaju Drugom Romanovu u Kingisepu. Velika je žrtva i ljubav ruskih otaca koji su u vremenskim neprilikama uspeli da dođu u Šabac, mučenički grad koji je danas bogatiji za čudotvornu ikonu Gadenovkog krsta, a znamo da je krst „sila i spasenje, krst je znamenje.“
Iako je u osamdeset prvoj godini i slabo pokretan, shimonah Varsanufije sedmi put je došao u Srbiju. U pratnji brata u molitvi i pomoćnika u svakodnevici, monaha Venijamina i predstavnika Pravoslavnog duhovno-prosvetiteljskog centra „Ljubav“, obišao je svetinje na Kosovu. Najpre je odao počast žrtvama na Gazimestanu i uzeo kosovko kamenje i zemlju da je ponese u Rusiju, potom obišao Gračanicu, Prizrensku bogosloviju i Dečane. Krsni hod je završio u Pećkoj patrijaršiji, gde je poklonio kopiju čudotvornog Gadenovskog krsta, koja je sada Kosovu potrebnija nego ikad.
- Gadenovski krst je čudom Božjim došao sa Istoka pre skoro šesto godina. Kada se, u viđenju, javio Sveti Nikolaj Mirlikijski i rekao da se sagradi hram na mestu na kom se pojavio, tako je i urađeno. Od tada se neprekidno događaju čuda. Krst je nestao za vreme komunizma, ali je čudesno pronađen i vraćen na svoje mesto, u selo Gadenovo, na oko sto četrdeset kilometara od Moskve. Zbog značaja koji ima ova svetinja, čuvaju ga vojska i policija, poverio nam je monah Venijamin.
Posle Zaupokojene liturgije, upriličena je Trpeza ljubavi. Na mnogaja ljeta!
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa