20. decembar 2018.20. dec 2018.
PREDLOG BUDžETA SUTRA
PRED ODBORNICIMA

Realno planiranje priliva i odliva iz opštinske kase

Za sutra je zakazana sednica SO-e Koceljeva, poslednja u ovoj godini, na kojoj će se pred odbornicima naći predlog Odluke o budžetu za 2019. kojom su predviđeni prihodi od oko 340 miliona dinara dok su planirani rashodi za oko 33 miliona veći a finansiranje budžetskog deficita obezbediće se iz neraspoređenog viška prihoda iz ranijih godina.
Prema rečima šefa odseka za finansije Milete Kovačevića, priliv novca u opštinsku kasu planiran je realno, prema ostvarenim prihodima za prvih jedanaest meseci ove godine i na osnovu procena o kretanjima tih prihoda naredne.
–Ovo je jedan od najbitnijih dokumenata. Ukupni prihodi su projektovani na oko 340 miliona dinara, što je i realno, bez dodatnih transfera, eventualnih donacija, dotacija koje ćemo imati i koje smo imali i ovih godina. Što se tiče rashodne strane najveći deo odluke o budžetu je negde na nivou odluke o budžetu, odnosno poslednjeg rebalansa za 2018-u godinu. To je što se tiče, pre svega, onih stalnih troškova poput struje, telefona i drugih troškova, zatim što se tiče tekućih popravki i održavanja koje se odnose na popravku saobraćajne infrastrukture na nivou koji smo imali u prošloj godini- rekao je Kovačević i podsetio da ova opština ima započetih investicija u ovoj godini.
–Svedoci smo da se radi još uvek Dušanova ulica, zatim asfaltira se put kod Vila Leske, u Gradojeviću, prema Jazovniku. Mi smo planirali da to bude plaćeno u ovoj godini. Ali nismo u mogućnosti da kažemo da li će ti radovi biti okončani do januara, tj. da budu plaćeni do kraja ove godine a obzirom na gotovinsku osnovu i gotovinski princip budžetiranja prihod je ono što je ostvareno u toku godine a rashod ono što je potrošeno u toku jedne kalendarske godine. U delu kapitalnih investicija mi smo predvideli put prema Svileuvi od tri kilometra čiji veći deo finansira ministarstvo privrede a taj tender će biti tek u 2019. Ni za rekonstrukciju zelene pijace nije završen tender u ovoj godini pa moramo da planiramo sredstva u narednoj. To je ogromna investicija a od nas se traži sedam miliona dinara. Međutim, te dve stavke su 30 miliona što za naš budžet nije ni tako malo- napomenuo je šef odseka za finansije na sednici Opštinskog veća i još jednom istakao da je najveći deo predloženog budžeta za 2019. na nivou prihoda i rashoda iz tekuće godine.
V. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa