Info

27. decembar 2018.27. dec 2018.
Promene u Srbiji su počele
DUŠAN KOSTADINOVIĆ, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE I ZAMENIK GRADONAČELNIKA ŠAPCA

Promene u Srbiji su počele

Aleksandar Vučić sprovodi tiraniju nad državom i institucijama. Protesti u glavnom gradu Srbije su svakako obeležili kraj 2018. godine. Potrebno je insistirati na zahtevima i definisati mehanizme njihovog ostvarivanja. Šabac je dobar primer toga kako se radi u interesu građana. Funkcioneri koji su delegirani ispred Demokratske stranke da upravljaju javnim resursima to rade odgovorno i posvećeno
Demokratska stranka je imala turbulentnu godinu za sobom. Izabrano je novo rukovodstvo sa Zoranom Lutovcem na čelu. U novom rukovodstvu DS jedna od najvažnijih funkcija, a to je predsednik Izvršnog odbora, poverena je Dušanu Kostadinoviću, zameniku gradonačelnika Šapca.
Zahvaljujući ovim promenama u stranci, danas je DS jedna od osnivača, ali i stožer Saveza Za Srbiju koji se nalazi na čelu protesta u Beogradu.
Kako gledate na ove proteste i energiju koja je sve veća?
- Protesti su odraz nezadovoljstva građana. Aleksandar Vučić sprovodi tiraniju nad državom i institucijama. Građane zastrašuje, političke neistomišljenike proglašava lopovima i izdajnicima. Režimska propaganda zagađuje javni prostor i stvara atmosferu linča. Posledica toga je spaljena kuća nezavisnog novinara, poziv na linč gradonačelnika jedinog slobodnog grada, grada Šapca, pokušaj ubistva jednog od opozicionih lidera. Protest je potpuno očekivana reakcija građana na ovakva dešavanja, poslednja odbrana slobode i demokratije i biće još masovniji.
Režim Aleksandra Vučića ovakve proteste nije očekivao i svojim reakcijama kao da ih dodatno motiviše?
- Režim vlada lažima. Ministar policije na svim režimskim medijima pokušava da umanji značaj protesta prebrojavajući građane koji protestuju komičnim metodama. Ruga se građanima i na taj način ih dodatno motiviše da budu istrajni u postavljenim zahtevima. Laž je kratkog veka. Abraham Linkoln je još pre više od dva veka rekao - “Možeš lagati neke ljude sve vreme, možeš lagati sve ljude neko vreme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vreme”. Vreme je za istinu.
Kakvu reakciju režima očekujete u narednom periodu kada je reč o zahtevima opozicije?
- Zahtevi građana i opozicije da se u Srbiji živi normalno ne mogu se ignorisati. Zato će režim pribeći onome što i obeležava njihovo delovanje: intenziviranju antikampanje, fabrikovanju neistina, satanizovanje svih koji javno istupaju protiv režima i provociranjem sukoba.U ovakvoj društvenoj atmosferi koju je kreirala Srpska napredna stranka nemoguće je živeti. Promene u Srbiji su počele.
Demokratska stranka je, kao jedan od osnivača Saveza za Srbiju, više nego aktivna kada je reč o protestima. Kakav je Vaš stav o njihovoj budućnosti?
- U trenutnim uslovima kada je putem institucija nemoguće uticati na postupanje vlasti, legitimno je da građani svoje stavove izražavaju na ulici. Međutim, u cilju očuvanja postojeće energije neophodno je aktivno učešće političkih stranaka. Da bi protesti imali budućnost, a što je još važnije dali rezultate, potrebno je insistirati na zahtevima i definisati mehanizme njihovog ostvarivanja. Sve ovo su aktivnosti u domenu politike, koja je nemoguća bez političkih stranka.
A, o ideji za bojkot izbora pod ovakvim uslovima?
- Izbori u postojećim okolnostima ne predstavljaju slobodnu volju građana. Nema svrhe učestvovati na izborima ukoliko se građani plaše da glasaju za koga žele. Najsvežiji primer besmisla izbora u ovakvim okolnostima jesu izbori u Lučanima gde smo na delu videli suspenziju države i zloupotrebu institucija. Ipak, bojkot izbora bi imao smisla ukoliko bi bio dobro pripremljen i osmišljen, a ne nešto čemu bi se nepromišljeno pristupilo. Videćemo kako će se vlast ponašati u narednom periodu, kakvi će biti njihovi potezi i odnos prema građanima i opoziciji. Pratićemo situaciju i na osnovu toga donositi odgovarajuće odluke koje su najbolje za Srbiju.
Na republičkom nivou ste u opoziciji, ali na lokalnom, zajedno sa koalicionim partnerima, na vlasti. Koliko ste zadovoljni onima što je lokalna vlast uradila u ovakvim uslovima?
Već 18 godina, koalicija koja i danas upravlja Gradom, daje odlične rezultate. Šabac je dobar primer toga kako se radi u interesu građana. Naš grad je dvostruki šampion takmičenja “Šampioni lokalnog razvoja” koji je organizovao NALED po pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Dobili smo nagradu u dve kategorije: “Servis građana” I “Podrška privredi”. Meni je pripala ta čast da primim nagradu Fajnenšl tajmsa prema kojoj je Šabac u deset evropskih malih gradova po strategiji za direktna strana ulaganja. U našoj industrijskoj zoni, koja je zahvaljujući dobrim političkim odlukama najveća u regionu, posluje 24 kompanije. Broj nezaposlenih za tri godine smanjen je za skoro 5.000. Gradska administracija je uvek na raspolaganju svim potencijalnim investitorima kao i privrednicima koji već posluju u Šapcu.
DS u Šapcu je odgovorna za funkcionisanje Vodovoda, Kulturnog centra i Odeljenja za poljoprivredu? Kakvi su rezultati?
- Funkcioneri koji su delegirani ispred Demokratske stranke da upravljaju javnim resursima to rade odgovorno i posvećeno. Kulturni centar uspeva da sa svojim programima upotpuni i obogati kulturnu scenu grada. Odeljenje za poljoprivredu je postalo istinski servis za poljoprivrednike našeg kraja. Mere, kao što su subvencionisanje dubinskih bunara, ulaganje u voćarstvo, pčelarstvo i mnoge druge koje se sprovode u dogovoru sa poljoprivrednicima, za ovih 15 godina dovele su do toga da poljoprivrednici ostvaruju veće prihode i žive bolje. Za narednu godinu predviđene su nove mere, od kojih bih pre svega izdvojio subvencionisanje kopanja bunara za potrebe navodnjavanja ratarskih kultura.
JKP „Vodovod“ je primer domaćinskog odnosa. Veoma uspešno preduzeće koje sopstvenim sredstvima u saradnji sa građanima gradi vodovodnu i kanalizacionu mrežu kako bi omogućilo da se što više domaćinstava priključi, a sve sa idejom da omogući iste uslove za život svih građana, bez obzira gde žive.
Šta biste poželeli građanima u 2019. godini?
- Svima želim zdravlje i sreću, a za slobodu ćemo se zajedno izboriti.
Može i hoće
Može li se opozicija, u sadejstvu sa građanima, izboriti za bilo kakav objektivan i istinit prikaz stvarnosti u Srbiji kada više i bukvalno ne postoji mediji sa nacionalnom pokrivenošću koji nije pod kontrolom SNS?
- Može i hoće.

Najbolje mesto
za život
Nastavlja se razvoj Šapca?
- Iz gradskog budžeta se za mnoge oblasti izdvaja više novca nego u drugim gradovima. Skoro pet odsto se izdvaja za poljoprivredu. Skoro sedam odsto se izdvaja za kulturu. Planirani budžet za narednu godinu prelazi četiri milijarde dinara što je garant da će se Šabac i u narednom period razvijati, bez obzira na loš odnos republičke vlasti prema gradu i građanima. Šabac će jedno od najboljih mesta za život u Srbiji, a siguran sam da će vrlo brzo biti i najbolje mesto.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa