27. decembar 2018.27. dec 2018.
Napuštene reči, kao napuštene kuće
NA PROMOCIJI KNjIGE “VAKE SE REČI GOVORU U MAČVI”

Napuštene reči, kao napuštene kuće

U uvodnom delu promocije ove nesvakidašnje knjige, zaorila se pesma zavičajna, mnogo puta nagrađivane mačvanske izvorne grupe “Drina” iz Badovinaca. Ona je sve podsetila na lepotu reči izvornog narodnog stvaralaštva, kao i kasnije govornici o knjizi prof.dr Slađana Milenković, dr književnih nauka Anđelka Lazić i primarijus doktor Predrag Tojić, koji su podsetili na “doplivavanje”, mnogih izraza Drinom i Savom, zajedno sa nezvanim i dobrodošlim, neželjenim ljudima različitog kova.
- To su reči Mačvana kolebara, ratara i ratnika, gazda i nadničara, pismenih i nepismenih, učitelja i đaka, reči sa njiva i moba i prela, iz rovova, iz bežanija... one su bile u tanjiru, jastuku, gunju, beloj torbi zovnici svakog našeg pretka. Na njima su stasali i Janko i Stojan i Stanislav Vinaver, možda najbolji i najpismeniji poslenik modernijeg srpskog jezika, zatim Pantelija Jurišić, Vladislav i Slobodan Jovanović... istakao je jedan od autora, Dragan, M. Avrić iz Drenovca, penzionisani general vojske.
On je ove reči uporedio sa napuštenim kućama, najtužnijim prizorom igde i ikada, dodao je. Njegov i napor njegovog kolege po peru Miomira Filipovića je pokušaj da nekadašnje ustaljene mačvanske izraze otrgnu od zaborava, radi daljeg istraživanja i konstatacije o postojanju.
Zapažanju prisutnih nije promakla ni vrlo upečatljiva slika korica, koje je ilustrovao, takođe Mačvanin Sveta Damnjanović, rodom iz Glušaca.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa