27. decembar 2018.27. dec 2018.
Šabac sve atraktivniji za posetioce
USPEŠNA TURISTIČKA GODINA

Šabac sve atraktivniji za posetioce

Ova godina bila je u znaku jubileja. Stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu i pola veka od održavanja prve Čivijade. Sledeće godine biće 50 godina plivačkog maratona Jarak-Šabac, četvrt veka manifestacije “Ruže Lipolista” i 10 godina Cerskog marša
Šabac poslednje dve godine postaje sve prepoznatljiviji na turističkoj mapi Srbije. Iako se najviše pažnje posvećuje manifestacionom turizmu na značaju dobijaju i mesta pogodna za jednodnevne izlete. Organizuju se i sportski događaji koji privlače veliki broj kako učesnika tako i gledalaca.
Turistička organizacija Šapca ove godine je kao organizator ili suorganizator učestvovala u gotovo 30 dešavanja. Manifestacije koje imaju decenijsku tradiciju nisu izostale ni ove godine, a tokom trajanja najvažnijih dešavanja poslužili su i dobri vremenski uslovi.
-Na skoro svim manifestacijama poseta je bila znatno veća nego ranijih godina. To se može videti i kroz iskorišćenost smeštajnih kapaciteta. Ove godine je prihod od boravišne takse bio za 37 odsto veći nego prošle godine, a za 67 odsto veći nego u 2016. godini. Posebno nas raduje što raste broj noćenja kada nisu manifestacije, što je možda najbolji pokazatelj rasta interesovanja za gradom kao turističkom destinacijom, navodi direktor TOŠ-a Srđan Mitrašinović.
Najveći broj noćenja bio je za vreme dve sedmice u septembru, dok su trajali Čivijada, Čivijaški karneval i Vašar. Oko 6.000 gostiju boravilo je za to vreme u Šapcu. Značajan broj noćenja ostvaren je i u februaru kada je grad bio domaćin Svetskog kupa u mačevanju na kom je učestvovalo 38 reprezentacija iz celog sveta.
-Šabac trenutno ima oko 600 ležajeva. Neophodno je još, jer za vreme trajanja manifestacija već godinama unazad moramo da tražimo smeštaj u okolnim opštinama. Ipak, ohrabruje činjenica da se svake godine otvaraju novi smeštajni kapaciteti, a da postojeći uvećavaju broj kreveta, kaže Mitrašinović.
Ove godine, za sve trkačke dane Šabački hipodrom je posetilo skoro 30.000 ljudi. Vašar je imao više od 200.000 gostiju za sve dane održavanja. “Ruže Lipolista” su za četiri festivalska dana imale oko 5.000 posetilaca. Cerski marš prvi put je imao više od 2.500 učesnika.
Najveći broj turista iz inostranstva dolazi iz skandinavskih zemalja, Bugari već nekoliko godina dolaze posebno za Novu godinu, a cikloturizam donosi veliki broj Slovenaca kojima je Šabac stanica dok na biciklima obilaze Evropu. Generalno, velika je poseta stanovnika zemalja bivše Jugoslavije, ali je sve više i Japanaca.
-Šabac godišnje posete učenici stotinak škola na organizovanim ekskurzijama. Uglavnom su zainteresovani za postavku muzeja na Mišaru i za jedinstveni Park nauke u okviru Centra za stručno usavršavanje na Letnjikovcu. Uvek kada dođu na jednodnevni izlet prošetaju i centrom grada. Radimo na tome da broj ekskurzija u narednom periodu bude veći, navodi Mitrašinović.
Već neko vreme se radi na oživljavanju Cera. Poslednje dve godine biciklističke i moto trke koje se tamo održavaju privlače veliku pažnju. Brojne promotivne ture po Ceru dovele su više turista na ovu planinu za dve godine nego što ih je dolazilo u prethodnih 50 godina.
Šabački letnji festival tradicionalno u Šabac privlači veliki broj ljubitelja kvalitetne muzike.
Za ljubitelje rok muzike, ali i dvotočkaša tu je i Moto skup. Svake godine kroz kamp na Hipodromu prođe više od 5.000 ljudi iz celog regiona. Pored druženja propagira se i bezbedna vožnja i za 13 godina održavanja nikada se nije dogodio nijedan incident.
Organizuje se prigodan program i za one koji više vole četiri točka, a to su Bubijada i BMW skup, koji je od pre dve godine nov u kalendaru TOŠ-a.
Ova godina bila je u znaku jubileja. Stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu i pola veka od održavanja prve Čivijade. Sledeće godine biće 50 godina plivačkog maratona Jarak-Šabac, četvrt veka manifestacije “Ruže Lipolista” i 10 godina Cerskog marša.
-Planiramo da se i sledeće godine održe sve tradicionalne manifestacije, a planiramo i pokretanje nekih novih. Cilj nam je da pokažemo turistički potencijal naših sela, ali i promocija Cera na neki nov način. Nekoliko verskih tura koje smo organizovali ove godine naišle su na veliko interesovanje, pa planiramo da sledeće godine verskom turizmu poklonimo pažnju, kaže Mitrašinović.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa