Info

27. decembar 2018.27. dec 2018.
Ekspanzija turizma dva grada
POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI IZMEĐU TURISTIČKIH
ORGANIZACIJA ŠAPCA I ISTOČNOG SARAJEVA

Ekspanzija turizma dva grada

Ideja koja se rodila u avgustu dobila je u petak konkretan rezultat. Potpisan je Protokol o saradnji između Turističke organizacije Šapca i Turističke organizacije Istočnog Sarajeva. Potpis na protokol o saradnji na Jahorini su stavili direktori turističkih organizacija dva grada Srđan Mitrašinović i Igor Tošić.
Turizam je trenutno u ekspanziji i u Šapcu i u Istočnom Sarajevu, a zajednički interes za saradnju postoji u više aspekata.
-Turizam kod nas doživljava procvat. Razvija se infrastruktura, raste broj dolazaka i noćenja turista. Koristimo svaku mogućnost da to i dalje unapređujemo i zato smo otvoreni za saradnju sa svima koji imaju za cilj promociju i razvoj turizma. Naše zajedničke aktivnosti će biti zajednička promocija, moguće je kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda i što je možda najvažnije, apliciraćemo na projektima prekogranične saradnje kod evropskih fondova. Na taj način se može značajno unaprediti razvoj turizma u naša dva grada, rekao je Igor Tošić po potpisivanju protokola.
Srđan Mitrašinović, je istakao da je i turizam u Šapcu poslednjih godina u velikom usponu. Domaćinima je govorio o manifestacionom turizmu kom je grad Šabac najviše orjentisan, ali i o prirodnim potencijalima planine Cer i seoskog turizma.
- Prve kontakte uspostavili smo na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, kada smo videli da se suočavamo sa sličnim problemima iako smo na prvi pogled različiti. Oni su tipično turističko mesto, sa planinskim biserom Republike Srpske-Jahorinom, razvijenim planinskim turizmom, kao i Orlovačkom pećinom po kojoj su takođe poznati. Naš planinski turizam nije na tom nivou. Sigurno da bi nam njihova znanja i iskustva u mnogome pomogla, opet njima bi značila naša iskustva u višedecenijskom uspešnom organizovanju brojnih manifestacija. Nismo jedni drugima konkurencija. Zajednički turistički proizvod jasno bi poboljšao turistički položaj oba grada, npr. u oblasti lovnog turizma gde su veliki za sada neiskorišćeni potencijali i gde su oni različiti u dva grada i odlično bi jedni drugima dopunili ponudu i zadržali duže turiste, rekao je Mitrašinović.
Šabački turisti često odlaze na jednodnevne izlete u Sarajevo. Uglavnom je to neorganizovano i bez jasnog plana i cilja i završava se obilaskom grada.
-Grad Istočno sarajevo ima i te kako šta da ponudi. Jahorina je doživela procvat u prethodne dve godine. Duplirali smo broj turista. Ima 40 kilometara staza, od plave, preko crvene do crne, prema stepenima težine, što znači da je pogodna i za početnike i decu, ali i za veoma iskusne skijaše. Tokom letnjeg perioda tu je 25 kilometara pešačke staze i oko 20 kilometara biciklističkih staza. Napravili smo i veštačko jezero na samom vrhu planine. Jahorina ima prelepu visoravan koja je to dozvolila, a jezero će biti popunjeno različitim atrakcijama gde će moći da uživaju i deca i odrasli. Okolo će biti urađeni parkići, a planira se i adrenalinski park, rekao je Tošić za “Glas Podrinja”.
Pored olimpijske planine Jahorine, tu je i Ravna planina u koju je privatni investitor uložio velika novčana sredstva i sada je to jedan ozbiljan skijaški centar gde se održavaju FIS-ova takmičenja. Tu je napravljena i prva kabinska gondola u Bosni i Hercegovini.
-Leti je to izletište sa dva veštačka jezera, pešačkim stazama na kojima su izvorišta sa vodom, što je neverovatan dar prirode i sa kolibom na vrhu odakle se sa jedne strane vidi Tornik, a sa druge Vlašić. To je nešto što ne može da se opiše, mora da se doživi. Takođe, imamo i planinu Trebević koja je najveće izletište ne samo Istočnog Sarajeva nego i grada Sarajeva, navodi Tošić.
Za ljubitelje avanture tu su pećine. Najpoznatija je Orlovača koja je jedna od najlepših u BiH. Na Ravnoj planini se istražuje se još jedna pećina koja treba da se otvori za turiste.
Srđan Mitrašinović veruje da će se ovom saradnjom povećati vidljivost turističke ponude jednih kod drugih. Podvlači da su od velikog značaja dobri partnerski odnosi pri apliciranju za projekte prekogranične saradnje, putem kojih bi mogli u perspektivi ostvariti značajna sredstva kojima bi turističke potencijale mogli ubrzano razvijati i tako poboljšati aktuelnu ponudu i postati atraktivniji za potencijalne turiste.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa