27. decembar 2018.27. dec 2018.
Mladi ostvaruju snove
EU PRO - NAGRADA

Mladi ostvaruju snove

Na likovnom konkursu ''Čime ćemo obogatiti Evropsku uniju?'' koji je za učenike srednjih škola i gimnazija u Srbiji raspisala organizacija EU PRO - program koji finasira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge u saradnji sa Vladom Republike Srbije, Škola primenjenih umetnosti proglašena je za najbolju u konkurenciji 61 škole iz 41 opštine/grada.
Na svečanoj dodeli nagrada, održanoj u Kraljevu, prema oceni žirija, zbog sveukupnog kvaliteta radova i truda uloženog u organizaciju internog konkursa, Školi primenjenih umetnosti, uručen je laptop računar, projektor i prateća oprema, koja bi trebalo da doprinese unapređenju uslova za obrazovanje učenika. Radovi učenika: Jovane Todorović (mentor Josipa Čok), Ivana Radnića (mentor Mladen Pantelić), Katarine Barišić (mentor Nataša Jovanović) i Ane Petrović (mentor Dragana Mališić Marković) istaknuti su na izložbi i svečanosti povodom dodele nagrada.
-Sama tema konkursa bila je vrlo inspirativna. Mnogo je ljudi, događaja i tekovina kojima smo kao jedna mala zemlja već zaslužili svoje mesto u Evropi i svetu, ali s obzirom na to koliko blaga krije i koliko je bogata ta naša škrinja koja se zove Srbija, mnogo toga još možemo da pružimo i pokažemo, pa je i ovaj konkurs zapravo bio jedan od načina za prepoznavanje tih kvaliteta. Dobijene nagrade su nam podstrek za dalji rad, učenje i stvaranje. Čestitam našim učenicima i profesorima na ovoj nagradi, oni su je svojim predanim radom svakako i zaslužili i još jednom pokazali zašto je naša škola toliko uspešna – rekla je Nevenka Đokić, direktorka Škole primenjenih umetnosti.
Cilj konkursa bio je da inspiriše učenike srednjih škola da razmišljaju o Srbiji kao državi sa bogatom istorijom, tradicijom i živopisnim kulturnim nasleđem i modernom društvu koje živi i promoviše mnoge od ključnih evropskih vrednosti i da, u ta dva preklapajuća identiteta, prepoznaju kvalitete koji bi obogatili Evropsku uniju.
Jovana Todorović, učenica trećeg razreda rad je posvetila slavnom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu.
-Na prostorima Srbije rodilo se dosta naučnika koji su po svojim delima poznati širom sveta. Bez nekih od njih današnji život ne bi izgledao ovako, pa i ja verovatno sada ne bih mogla da uradim ovaj rad. Mi smo država ljudi velikih snova, koji se iz dana u dan ostvaruju jer ne prestajemo da ih sanjamo. Baš kao što je i dečak Mihajlo Pupin na svom pašnjaku, zagledan u zvezdano nebo, sanjao velike snove. Mi smo mali narod, ali sa velikim snovima i velikim ljudima.
Ivan Radnić, učenik četvrtog razreda u svom radu istakao je lepotu i značaj ćiriličnog pisma.
-Za ovaj rad inspirisao me je tekst Ćirilica – da ili ne? koji sam pre nekoliko meseci pročitao na jednom portalu, a odnosi se na ulazak naše zemlje u EU i upotrebu ovog pisma. To pitanje me je navelo da nastavim da istražujem o ćirilici. Krenuo sam od činjenice da se ćirilica u Srbiji koristi skoro hiljadu godina, proučavao sam njen razvoj i Vukovu jedinstvenu reformu, uvideo koliko je primetna lepota i jednostavnost ćiriličnih slova. Ulaskom Srbije u EU, srpska ćirilica će biti jedno od zvaničnih pisama EU i obogatiće njenu jezičku i kulturnu raznolikost. Ćirilici i Srbiji je itekako mesto u Evropi.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa