27. decembar 2018.27. dec 2018.
SEĆANjA

DRUGOVI DO GROBA

U pesmi kantautora Đorđa Balaševića, on na jednom mestu kaže: u vojsci sam stekao druga do groba. U subotu 22. decembra okupili se drugovi, čije drugarstvo već dugo traje – bivše starešine iz garnizona Šabac, da zajednički obeleže peti ovakav susret, da se podsete na vojničko druženje i da obeleže nekada svoj Dan JNA – 22. decembar.
Na ovom skupu, kao i ranijih godina, došli su svi drugovi koji su u Šapcu službovali – iz Beograda, Valjeva, Loznice... I ovaj susret za svakoga od njih bio je za pamćenje. Ti ljudi, iako svi penzioneri, toliko toga pamte iz vojničkog života kao da se sve to juče događalo. Iako je vojnički život vrlo ozbiljna u životu aktivnost sve što su danas jedni drugima ispričali i podsetili – bilo je u stilu anegdota – veselo, zanimljivo, interesantno, ponegde i smešno. Ali šta ćete, i onda, kao i danas, takav je bio život.
Na ovim susretima sve je počinjalo pozdravom, odavanjem pošte izginulim borcima u ratu i umrlim drugovima između dva ovakva susreta. Za svaki susret povod je bio obeležavanje ondašnjeg Dana JNA – 22. decembra. Ovom prilikom uvek je neko od prisutnih podsetio na, u ono vreme, najvažniji događaj – organizovana i masovna borba proti fašizma za slobodu. Na ovom sadašnjem susretu pukovnik u penziji, nekada i komandant jedinice na Savi Čeda Ogrizović, biranim rečima ukratko je podsetio na 22. decembar 1941. godine kada je Tito u Rudu osnovao prvu veliku i elitnu jedinicu vojske Jugoslavije – Prvu proletersku brigadu.
Ovaj susret u svemu je opravdao okupljanje drugova, bivših starešina JNA. Sve je bilo veselo, svako je našao “svoga druga do groba”, jer po atmosferi koja je tokom druženja vladala i svi naredni susreti biće veseli u stilu naslova.

S. S.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa