27. decembar 2018.27. dec 2018.
UMETNOST OD ČOKOLADE

Ljubav na prvi griz

“Sa radošću odlazim na posao. Čokolada i ja se prosto volimo. To je kao ples - ona oživljava u mojim rukama. Ja sa njom pričam priču o ljubavi“
Rođena za umetničke zanate kao mala pravila je figurice od blata, peska, lišća. Kako je odrastala počela je da crta, slika, pravi boje od cveća i trava, da meša ugljeni pepo sa lanenim uljem. Nakon završene srednje, poslastičarka Vesna Makević, upisala je Prehrambrenu tehnologiju, koju je iskoristila da ispolji kreativnost na zdrav način, a ono što sada radi, počelo je od pripremanja dečijih rođendana...
-Rođendanske proslave moje dece bile su početak. Kada mi je sin zatražio bager na torti zapitala sam se kako ga naraviti što verodostojnije. Obojiti šlag? Uh, to je previše boja, mislila sam. Marcipan znam da napravim, ali to nije bilo dovoljno. Fondan je bio sledeći izbor. Ali, groznog je ukusa, prepun aditiva, obojen veštačkim bojama od kojih su neke kancerogene u većim količinama – objašanjava Vesna Makević.
-Kako da dam deci da jedu nešto što asolutno nije zdravo? Mališani obožavaju šarene ukrase i figurice. Prvo njih ugrabe sa torte. Pošto svi volimo čokoladu, rešila sam da uz znanje stečeno na fakultetu pokušam sa njom. I uspelo je - objašnjava Makevićeva.
Da bi se od čokolade pravile fugurice, ona se podvrgava procesu temperiranja. To je niz zagrevanja i hlađenja na tačno određene temperature uz mehaničku obradu kako bi se obezbedila pravilna kristalizacija putera. Potom se kako puter kristališe i figurice se stvrdnjavaju dobijajući porcelanski sjaj. Proces jeste zahtevan, iziskuje dosta znanje, strpljenje, vreme ali za Vesnu Makević vredi. Ona bez griže savesti može deci da ponudi proizvod u kom će uživati.
Kada je na nagovor sestre odnela slike svojih radova sadašnjem poslodavcu, prepoznao je talenat i pružio joj neohodne uslove, materijal, dodatno obrazovanje te su uz dosta rada postigli mnogo.
-Sa radošću odlazim na posao. Čokolada i ja se prosto volimo. To je kao ples - ona oživljava u mojim rukama. Ja sa njom pričam priču o ljubavi. Čak mi je i omiljeni parfem „Čokolada“, brenda „Zara“. Kada neko želi da ulepša dragoj osobi trenutak, ja sam tu da kuglicama, raskošnim cvetićima, perima, štapićima, srculencima, talasima, apstraktnim oblicima, materializujem te nežnosti. I to sve od čokolade.
Iako nije početnik, Vesna Makević se raduje svakom novom naučenom koraku kao dete. Neskromno za sebe može da kaže da je postala dobar majstor.
-Više mi znači sam rad od pukog zarađivanja novca. Bilo je teških trenutaka, ali su me oni brušili i doneli nove spoznaje. Zamislite kako je raditi leti kada prosto ne ide i sve mora da se improvizuje? Tada se setim osmeha i radosti onih kojima će zapasti u ruke te mi sati u radionici ne padaju teško. Zavirim na internet da vidim šta rade veliki majstori po svetu i kradem ideje. Učim od najboljih – objašnjava Makevićeva.
Pre dvanaest godina bilo je teško doći do dobre čokolade. I danas je malo ima u slobodnoj prodaji. Ono što se prodaje po supermatketima prema rečima Vesne Makević teško se i može nazvati čokoladom.
-Sadrže veliki procenat šećera, čak do 70 odsto, a kako puter zamenjen je zasićenim mastima koje su štetne za zdravlje. Tu su i pojačivači ukusa, emulgatori, stabilizatori, veštačke arome... Dobra čokolada sadrži kako puter i manji udeo šećera. Ja najviše volim crnu čokoladu sa 90 odsto kakaa. Ona je bogata antioksidansima. Sadrži obilje minerala magnezijum, gvožđe, fosfor. Takođe, sadrži i kofein ali ga u kilogramu čokolade ima koliko u jednoj šoljici kafe. Kakao puter utiče na smanjenje holesterola, a takođe sadrži i triptofan koji u telu stvara serotonin – ističe Vesna Makević i dodaje da je zahvalna zahtevnim mušterijama čije prohteve doživljava kao izazov. Podstiču je da istražuje, napreduje i konstantno eksperimentiše.
K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa