12. maj 2011.12. maj 2011.
ŠABAČKE PRIČE - JAKOV ŽIVANOVIĆ JAŠA

U SVETU MUZIKE

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama, prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (13)
Još dok je bio učitelj u Dvorskoj, upisao je matematiku na beogradskoj Višoj pedagoškoj školi, ali se posle vojske opredelio za životnu ljubav muziku i njoj se predano posvetio. Jednačine je zamenio notama, završio Muzičku akademiju, i muzičkom svetu ostao do danas.
- Tadašnja Učiteljska škola je bila drugačije organizovana, učitelji su morali da sviraju neki instrument pa je i prilikom prijema proveravan sluh učenika. Tako sam i ja u tom rađevskom selu sa poznavanjem muzike mogao i da sviram, napravim priredbicu i da organizujem tako nešto - seća se Jakov Živanović, prvih radnih dana kada su u selu šef mesne kancelarije, pop i učitelj bili pismeniji od ostalih i nosioci kulturnog razvoja. Danas je to drugačije, učitelj u selu odradi svoje radno vreme u školi i ode kući bez potrebe da se uključuje u seoska dešavanja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa