10. januar 2019.10. jan 2019.
PRVI OVOGODIŠNjI GRAĐANSKI PROTEST U BEOGRADU NAJMASOVNIJI DO SADA

Smena čelnika RTS

Već postojećem zahtevu da se smeni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dodat je novi zahtev, a to je smena čelnika Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i Nenad Lj. Stefanovića
Peti građanski protest „Jedan od pet miliona“organizovan je petog dana nove, 2019. godine u Beogradu. I ovoga puta se okupio veliki broj ljudi, prema procenama ogranizatora možda i najmasovniji skup sa oko 50.000 ljudi.
Jedna od učesnica protesta Jelena Anasonović poručila je da demonstranti traže pet minuta u drugom dnevniku RTS i zamerila direktoru javnog servisa Bujoševiću da RTS već mesec dana ćuti o građanskim protestima u Beogradu i Srbiji.
„Zahtevamo da se pronađu odgovorni za ubistvo Olivera Ivanovića a i oni koji su pokušali ubistvo Borka Stefanovića, kao i da se kazne napadači na novinara Milana Jovanovića. Nastavićemo sa protestima svake subote svedok pvi zahtevi ne budu ispunjeni - istakla je Anasonović.
Već postojećem zahtevu da se smeni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dodat je novi zahtev, a to je smena čelnika Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i Nenad Lj. Stefanovića.
Protest je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću, koji je nedelju dana ranije bio u protestnoj šetnji, Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu. Peta subotnja šetnja u Beogradu počela je govorima glumaca Branislava Trifunovića i Radoslava Milenkovića.
Trifunović je pozvao generalnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da „nije srpski ćutati“.
On je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Trifunović je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.
- Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije. Bujoševiću, nije srpski ćutati - podsetio je Trifunović na emisiju koju je pre nekoliko godina uređivao i vodio Bujošević.
Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica. On je naveo da protesti i zahtevi nisu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.
- Okupljeni građani nisu ni gluplji, ni lenji, ni veći ološ, ni veći neradnici, ni izdajnici, od bilo kog običnog čoveka u svetu. I zato imamo pravo da svi mi - ološ, šljam, lenštine i izdajnici, kao i ovo malo finih ljudi među nama, živimo normalno u zemlji u kojoj su zakoni jednaki za sve i u kojoj od svog rada možemo da hranimo svoje porodice - poručio je Milenković.
Naredni protest je zakazan za subotu, 12. januar u 18 sati.
Vučić: Tražite izbore
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu londonskom Fajnenšel tajmsu odbacio je zahteve sa višenedeljnih protesta protiv njegove vlasti i pozvao opoziciju da traži vanredne izbore. U intervjuu koji je dao u nedelju, Vučić je rekao da bi zahtev za održavanje vanrednih izbora lako dobio i njegovu podršku i podršku njegove Srpske napredne stranke.
- Treba da slušamo narod, ali nikada neću biti spreman da slušam političke lidere koji su uništili budućnost ove zemlje. Oni su nervozni, ja sam zadovoljan: nema policije na ulicama, nema nerede, nema problema - rekao je Vučić.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa