10. januar 2019.10. jan 2019.
KONFERENCIJA KOMORE JAVNIH IZVRŠITELjA

Za veću transparentnost rada

Od početka rada javnih izvršitelja do sada postupano je u 2.873.514 predmeta, a rešeno je više od pola. Pre stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbeđenju prosečno vreme za naplatu potraživanja bilo je 635 dana, dok je danas svega 95 dana
Komora javnih izvršitelja poslednjih dana prošle godine održala je konferenciju za medije u “Medija centru” u Beogradu, na kojoj su govorili predsednica Komore Aleksandra Trešnjev i predsednik Izvršnog odbora Miodrag Grujović. Na konferenciji su predstavljeni rezultati rada u proteklom periodu i posledice senzacionalističkog izveštavanja na postupak sprovođenja izvršenja. Rečeno je da se Komora zalaže za jači sistem izvršenja i obezbeđenja i transparentno izveštavanje o radu javnih izvršitelja.
Od početka rada javnih izvršitelja do sada postupano je u 2.873.514 predmeta, a rešeno je više od pola. Pre stupanja na snagu Zakona o izvršenju i obezbeđenju prosečno vreme za naplatu potraživanja bilo je 635 dana, dok je danas svega 95 dana.
-Jedan od osnovnih ciljeva Komore javnih izvršitelja jeste uspostavljanje delotvornog i održivog sistema izvršenja i jačanje poverenja građana u taj sistem. Naplata potraživanja fizičkih lica neposredna je korist svih građana od ovog sistema. Svako ko je ostvario pravo na naplatu određenog novca bilo od strane drugog fizičkog lica, pravnog lica, bilo od strane Republike Srbije, ima mogućnost da u kratkom roku ostvari svoje potraživanje. U praksi je naplaćeno na hiljade zaostalih neisplaćenih zarada, alimentacija i drugih potraživanja građana, izjavila je predsednica Komore Aleksandra Trešnjev.
Predsednik Izvršnog odbora Miodrag Grujović je istakao je su ključni predlozi Komore javnih izvršitelja za izmene i dopune ZIO elektronska aukcija i ravnomerna raspodela svih predmeta. Članovi Komore uključeni su u rad grupe za izmene ZIO Ministarstva pravde od maja meseca, Komora je, naglasio je Grujović, predložila da iz sopstvenih sredstava finansira projekat elektronske naplate, jer e-prodaju prepoznaje kao važan proces transparentnosti rada javnih izvršitelja, kao i zaštite podataka svih učesnika u javnim prodajama.
Predsednica Komore Trešnjev je naglasila da stranke i učesnici u postupku koji smatraju da su im određena prava eventualno ugrožena u izvršnom postupku na raspolaganju imaju više pravnih sredstava, i jedino njihovim korišćenjem adekvatno će se zaštititi i time ispuniti i svoja prava i obaveze. Smatra da novinski tekstovi ne mogu biti put kojim će se rešavati pravni sporovi niti utvrđivati pravilnost rada javnih izvršitelja.
-U javnosti se stvorilo uverenje da je opravdano pružiti otpor javnim izvršiteljima prilikom sprovođenja izvršenja, ali napominjem da javni izvršitelj sprovodi odluke suda i postupa po sudskim odlukama a da svako ometanje sprovođenja postupka izvršenja, odnosno neizvršenje sudske odluke, može predstavljati krivično delo u skladu sa krivičnim zakonikom“, dodala je predsednica Komore.
Na konferenciji je navedeno da javni izvršitelji najviše sprovode izvršenje prenosom novčanih potraživanja, a u manje od 1% slučajeva prodajom nepokretnosti. Takođe, u svim predmetima u kojima je izvršenje određeno na nepokretnosti, ne znači da će nužno doći do prodaje nepokretnosti.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Združene akcije Krov nad glavom koji su imali niz pitanja o postupcima izvršenja. Na većinu pitanja je odgovoreno, te su i pozvani na sastanak u Komoru javnih izvršitelja kako bi dobili sve dodatne podatke koji ih zanimaju.
Na konferenciji i izvršni dužnik
Članovi Komore odgovarali su i na pitanja Branislave Havatmi, izvršnog dužnika u jednom postupku, koja je takođe bila prisutna. Na njene tvrdnje da „advokat nije mogao da dođe do izvršitelja“, predsednik Izvršnog odbora naglasio je da su svi podaci o brojevima računa, kao i kontakti javnih izvršitelja, javno dostupni. Grujović je, takođe, istakao da je namirenje potraživanja izvršnog poverioca moguće samo do okončanja prvog ročišta za javnu prodaju, ukoliko nepokretnost bude prodata na tom ročištu, direktno uplatom na račun izvršnog poverioca ili na namenski račun izvršitelja. Napomenuto je da su u ovom postupku nadzor vršile sve ovlašćene instance i nisu utvrđene nepravilnosti u radu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa