17. januar 2019.17. jan 2019.
Uz pomoć i TV kamere
SNS U ŠAPCU REDOVNO ORGANIZUJE HUMANITARNE AKCIJE IAKO ONE NISU U SKLADU SA ZAKONOM O FINANSIRANjU POLITIČKIH PARTIJA

Uz pomoć i TV kamere

Malo više putem Mesnih zajednica, malo manje direktno pod partijskim imenom, funkcioneri SNS, poverenici, direktori republičkih JP, kao i odbornici lokalne samouprave, utisak je, na najjeftiniji način pokušavaju da dođu do političkih poena. Sve to, naravno, beleže i TV kamere stranačkih glasila
Zahvaljujući pojedinim medijima u Šapcu, javnost u našem gradu je veoma često upoznata sa raznim humanitarnim akcijama koje organizuje povereništvo Srpske napredne stranke.
Malo više putem Mesnih zajednica, malo manje direktno pod partijskim imenom, funkcioneri SNS, poverenici, direktori republičkih JP, kao i odbornici lokalne samouprave, utisak je, na najjeftiniji način pokušavaju da dođu do političkih poena.
Tako je, na primer, pre nedelju dana na Jutjubu objavljen prilog pod nazivom „SNS Šabac: Božićni paketi za siromašnu decu“, ili „Pomoć stigla porodici ...“, „Porodica ... dobila pomoć“, „SNS Šabac: ogrev za najugroženije“. Spisak je još duži ako se u obzir uzmu i humanitarne aktivnost Mesnih zajednica u kojima su članovi SNS na vlasti i na ovaj način sprovode stranačku politiku.
Agencija za borbu protiv korupcije podseća da funkcioneri ili članovi političkih stranaka mogu da daju humanitarni prilog iz sopstvenih sredstava i za svoj račun, čak i kad to čine organizovano (u okviru stranke, poslaničkog kluba, itd).
Međutim, trošenje novca koji je namenjen finansiranju redovnog rada političkih stranaka u humanitarne svrhe nije u skladu sa svrhom zakonskih rešenja.
Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, član 19. stav 1, propisano je da se „sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata koriste za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta i podrazumevaju: rad sa biračima i članstvom, troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija, troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke, međunarodnu saradnju, troškove zarada i naknada zaposlenih, komunalne troškove, kao i troškove za druge slične aktivnosti.“
Političke stranke se na osnovu Zakona o političkim strankama formiraju „radi ostvarivanja političkih ciljeva demokratskim oblikovanjem političke volje građana i učešća na izborima“, a ne radi obavljanja humanitarne delatnosti.
Ista Agencija je medijima preporučila da ne izveštavaju o humanitarnim aktivnostima političkih stranaka, jer humanitarno pomaganje ugroženih grupa kao i davanje stipendije zainteresovanim licima od strane političkog subjekta nije u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, jer nije u skladu sa Zakonom, naznačeno je na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Ova preporuka za stranačke medije u Šapcu, na žalost, se ignoriše.
Problematično je i to odakle nekoj političkoj organizaciji, u ovom slučaju Gradskom odboru SNS u Šapcu, informacije o tome ko je i kakvog materijalnog stanja. Takvim podacima, stranke ne bi trebalo da raspolažu isto kao i spiskovima penzionera u Srbiji kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u ime stranke na čijem se čelu nalazi, poslao pismo na kućne adrese.
Sa druge strane iz Transparentnosti Srbija ističe da bi pitanje humanitarnih aktivnosti stanaka trebalo preciznije urediti Zakonom, jer to u sadašnjoj verziji nije dovoljno dobro urađeno.
- Kad je pak reč o političkim strankama koje imaju sredstva koja im trenutno nisu potrebna, a žele da ugrožene pomognu novčano, treba imati u vidu da političke stranke nemaju "svoje" prihode, već samo ono što su dobili od drugih (od budžetskih dotacija i priloga fizičkih i pravnih lica). Zbog toga bi mogući modalitet bio vraćanje dela dobijenih dotacija u budžet ili vraćanje dobijenih priloga donatorima. Nakon toga, donatori bi mogli da uplate svoja sredstva tamo gde žele - kažu u TS.
Ono što je najlogičnije u ovom problemu postaviti kao pitanje jeste zbog čega neko, bilo to i politička organizacija, ima potrebu da iako, mimo Zakona, organizuje humanitarne aktivnosti ima potrebu da sa sobom nosi televizijske kamere i o tome izveštava javnost u našem gradu. Zar nije humanije i moralnije, uraditi nešto dobro i ne hvaliti se time?
Besplatni pregledi
Iz Transparentnosti Srbija podsećaju da su tokom kampanje za prošle lokalne izbore širom Srbije organizovani besplatni zdravstveni pregledi u zamenu za siguran glas.
Transparentnosti Srbija tvrdi da stranke ne bi smele da troše novac za zdravstvene preglede, popravke po zgradama, da ga poklanjaju siromašnima...
- One to ne smeju, ali bi ta zabrana trebalo da bude još eksplicitnija. Takvi troškovi jesu zabranjeni i Agencija za borbu protiv korupcije je zbog toga izricala i mere i opomene - kažu u ovoj organizaciji.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa