17. januar 2019.17. jan 2019.
BUGARI POKUŠALI U SRBIJU DA UNESU APARAT ZA KRAĐU SA BANKOMATA

“Libanska klopka” je zastarela

Prošle sedmice na graničnom prelazu “Gradina” uhapšeni su bugarski državljani koji su u Srbiju pokušali da unesu tzv. “libansku klopku”. Radi se o mehanizmu koji lopovi postavljaju na bankomate da bi došli do novca sa kartica. Aparat se stavlja na bankomat, na mesto gde se ubacuje kartica, a zatim očitava podatke sa kartice na osnovu kojih se pravi lažna.
Urednik portala “Kamatica” Dušan Uzelac rekao je za RTS da je ovaj uređaj moguće uočiti, jer liči na parče plastike zakačeno na ulaz za kartice. Ipak, upozorava građane da prate stanje svojih računa.
-Većina bankomata je već opremljena uređajima koji onemogućavaju korišćenje tih prevarantskih aparata. Ova konkretna metoda je već par godina zastarela, jer su bankomati ažurirani i osavremenjeni. Bankarska industrija ide korak ispred ovih tehnologija i transakcije putem kartica su bezbedne. Ipak, bankomati starije generacije koji su na slabije osvetljenim mestima koja nisu pod video nadzorom su bolja meta za prevarante, kaže Uzelac.
Pre desetak godina ovaj način krađe bio je dosta popularan, pa su banke modernizovale i zaštitile svoje bankomate. Ovaj metod osmišljen je u Bugarskoj i upravo bugarski državljani su ga najviše i koristili po Evropi. Ukoliko, ipak, dođe do zloupotrebe kartice na ovakav način banka snosi odgovornost za svaku štetu veću od 3.000 dinara.
Podsećamo građane da je jako bitno da banku odmah obaveste ukoliko ostanu bez kartice ili posumnjaju da je neko video njihove podatke, zato što banka u tom slučaju odmah blokira karticu da bi zaštitila novac klijenta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa