17. januar 2019.17. jan 2019.
Ekološka budućnost  stiže brzim koracima
ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA KOMPANIJE EQUIDO I GRADSKE UPRAVE

Ekološka budućnost stiže brzim koracima

„Šabac je grad od velikog ekološkog potencijala jer ima sistem odnošenje smeća sa cele svoje teritorije, regionalnu deponiju i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Želimo da ga unapredimo na ekološkom planu uz pomoć firme koja posluje u nekoliko zemalja Evrope i sveta i koja ima sjajne tehnologije i mogućnost za saradnju“
Sastanak na kom se govorilo o sanaciji zatvorene deponije na Dudari, sistemu reciklaže komunalnog i zelenog otada, daljoj obradi i upotrebi mulja iz postrojenja za prečišćavanje voda primenom inovativnih tehnologija i opreme, održan je proteklog ponedeljka u Gradskoj kući. Predstavnike kompanije Equipo koja je evropski lider u oblasti mehaničkog i biološkog tretmana čvrstog komunalnog otpada, ugostili su predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, gradski odbornik Zelenih Srbije u Šapcu dr Dejan Pavlović i predstavnici Gradske uprave.
Dr Pavlović je ovom prilikom istakao da je sastanak prilika da građanima i članovima lokalne samourave prezentuju nove ekološke ideje i mogućnost za primenu novih ekoloških tehnologija.
- Šabac je grad od velikog ekološkog potencijala jer ima sistem za odnošenje smeća sa cele svoje teritorije, regionalnu deponiju i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. To su stvari koje Šabac i kvalitet života u njemu unapređuju. Želimo i da sredimo staru zatvorenu deponiju čija je sanacija neophodna, upravo uz pomoć ekipe firme koja posluje u nekoliko zemalja Evrope i sveta i koja ima sjajne tehnologije i mogućnost za saradnju – istakao je Pavlović.
- Neke ideje sa ovog sastanka smo pre nekoliko godina predlagali, ali nije bilo razumevanja jer se govorilo da je to daleka budućnost. Vidimo da u ekologiji budućnost brzim koracima stiže, tako da je ovo sjajna prilika za povezivanje našeg grada sa kompanijom koja sarađuje sa republičkom Vladom i Ministarstvom za zaštitu životne sredine koja je njihov konsultant. Od saradnje sa njima očekujemo da još više iskoristimo ekološki potencijal grada Šapca i rešimo probleme koji nas ugrožavaju – zaključio je dr Dejan Pavlović.
Maciej Ochman, generalni direktor kompanije Equido rekao je ovom prilikom da firma postoji od 2008.godine. U Poljskoj su lideri u svojoj oblasti, a uspešno posluju u sedam zemalja.
-Radimo u mehaničkom i biološkom tretmanu otpada. Ceo otpad pretvaramo u energiju i recikliramo trenutno preko 3 miliona tona u našim postrojenjima. U Poljkoj smo lideri kada je u pitanju biološki i mehaniki tretman otpada. U Srbiji hoćemo nesebično da podelimo sa gradom iskustva i savete, kako što bolje povući novac iz evropske unije. Želimo ovom gradu da pokažemo gde smo mi grešili i prenesemo svoje znanje – istakao je Maciej Ochman.
NE UBACUJTE TOPAO PEPEO I ŽAR U KONTEJNERE
Snežana Đokić, direktorka JKP „Stari grad“ Šabac, iskoristila je priliku da apeluje na građane da ne bacaju žar i topao pepo u kontejnere jer time mogu ugroziti bezbednost sugrađana.
-Nažalost ovog vikenda je u gradu zapaljeno 5 kontejnera. Dva plastična kontejnera su u potunosti izgorela i to u centru grada, što je rezultat neodgovarnog ponašanja pojedinaca koji pepeo ne odlažu na adekvatan način, kad je ohlađen i bez žara. Ovo je već deseti put, stoga apelujem na sve naše sugrađane da vode računa o tome jer zaista mogu da prouzrokuju velike probleme. Ne radi se samo o tome što izgori kontejner, već može da se zapali i vozilo, a takođe na taj način se može ugroziti bezbednost i naših sugrađana – istakla je Đokićeva.
K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa