17. januar 2019.17. jan 2019.
STATISTIKA UČESTALOSTI IMENA NOVOROĐENIH
BEBA U ŠAPCU SLIČNA KAO I U SRBIJI

Sofije i Stefani kolo vode

U Šapcu je prošle godine rođeno 1.261 beba. Svi novorođeni sugrađani dobili su imena i upisani u šabačke knjige rođenih. Devojčice su najviše dobile ime Sofija, dok su kod muškaraca Luke preovladavale.
Prema rečima šabačkih matičarki, Sofija i Luka su u trendu unazad nekoliko godina. Nekoliko puta tokom prošle godine se desilo da su dve devojčice rođene istog dana dobile ime Sofija, kao i da su dečaci rođeni istog dana postali Luke.
Posle Sofija, kod devojčica, najčešće ime je Dunja, a sledi Milica, Emilija, Nađa. U kategoriju popularnih imena spadaju i kratka imena poput Ana, Mia, Una, Iva, Ema, Ena, Sara, Jana, Vanja...Kod dečaka je na drugom mestu ime Stefan, a uz to ime slede Lazar, Dušan, Bogdan, Ognjen, Uroš, Đorđe, Vasilije.
Šabac je prošle godine dobio nekoliki Iskri, Kasji, Hana, i jednu Dragu, Bebu, Atinu, dok su od muških imena koji su u manjini Tadej, Teodor, Noa, Teo, Momčilo, Todor, Eduard.
Zanimljivo je da poneki roditelji se pridržavaju tradicionalnih imena poput Zoran, Milan, Bojan, Dejan, kao i Danica, Ružica, Dušanka, Maja, Jelena. Nema nekih pravila kada roditelji daju deci imena, ali je primećeno da su u vreme prikazivanja serije Nemanjići naši mali sugrađani dobijali imena poput Rastko i Vukan, uz neprikosnovenog Stefana.
Slična situacija je sa statistikom imena i u Srbiji. ubedljivo je najviše Sofija i Luka rođeno u Srbiji, ali je zanimljivo da je prvi put posle mnogo godina ime Milica „ispala“ iz prvih deset najomiljenijih imena u Srbiji, što nije slučaj i u Šapcu gde se Milice dobro drže.
Kumovi“ roditelji
i deca
Ime detetu, ponekad, nije lako ni dati, pa roditelji naknadno imenuju svoje naslednike, ali uglavnom to bude obavljeno u neko razumno vreme. Prošla su ona vremena kada su se masovno deca nazivala imenima svojih baba i deda, mada ta tradicija nije još sasvim nestala. Ono što je sigurno to je činjenica da sve manje imena novorođenim bebama daju stari porodični kumovi. „Kumovi“ su najčešće roditelji i ranije rođena deca.
N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa