17. januar 2019.17. jan 2019.
Finalna međunarodna konferencija eu h2o2o

Obnovljivi izvori energije za grejanje i hlađenje

Novembar 28. 2018. je bio u znaku pristupa EU podsticanju korišćenja tržišta obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje u jugo-istočnim zemljama Evrope. Evropska komisija je objavila svoju stratešku dugoročnu viziju bogate, moderne, konkurentne i klimatski neutralne ekonomije do 2050. godine. Istog dana, zajednička finalna međunarodna konferencija trogodišnjih projekata BioVill (www.biovill.eu/) i CoolHeating (www.coolheating.eu), finansirana preko EU programa istraživanja i inovacija Horizont 2020, kojim se podržava osnivanje bioenergetskih sela i malih modularnih mreža obnovljivog grejanja i hlađenja, održana je u Manos konferencijskom centru u Briselu, Belgija.
Više od osamdeset predstavnika Evropske komisije, nacionalnih i međunarodnih partnerskih organizacija, kompanija uključenih u obnovljivu energiju, kao i investicije u daljinsko grejanje i hlađenje, i projektni konzorcijum, imali su odličnu priliku da se sastanu sa stručnjacima za obnovljivu energiju, da razgovaraju sa potencijalnim investitorima, i diskutuju o rezultatima projekta i napretku u primeni obnovljivih bioenergetskih sela i održivim sistemima daljinskog grejanja i hlađenja u Evropi. Uspostavljeni su novi kontakti i promovisane poslovne prilike. Konačno, učesnici su dobili uvid u to kako oba EU projekta doprinose ubrzanju tranzicije čiste energije u jugo-istočnoj Evropi.
Pored interesantnih prezentacija Evropske komisije i partnera na projektu, vrhunac događaja je bila živa panel diskusija koja je uključivala gledišta publike, sumirala uticaj oba projekta na korišćenje tržišta obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje u Evropi, i naglasila ulogu gradova, opština i lokalnih zajednica u procesima energetske tranzicije.
Program konferencije je bio organizovan u četiri sesije, koje su pružile brojne različite prezentacije i diskusije. Na prvoj sesiji, pregled razvoja obnvoljivog grejanja i hlađenja u Evropi su dali predstavnici Evropske komisije i Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). Govornici su podvukli napore evropskih zemalja da se okupe u timove i predvode energetske inovacije.
U okviru druge sesije, predstavljeni su pristup bioenergetskom selu i glavni rezultati BioVill projekta. Osim toga, prikazan je program podrške nacionalnom bioenergetskom selu u Nemačkoj, kao i koncepti za dva buduća bioenergetska sela u Sloveniji i Makedoniji koji su predstavljeni kao primeri.
Treća sesija je bila posvećena rezultatima CoolHeating projekta i podsticanju korišćenja tržišta malih modularnih obnovljivih mreža za daljinsko grejanje i hlađenje za zajednice. Fokus je stavljen uglavnom na planiranje malih mreža za daljinsko grejanje i hlađenje, gde su predstavljeni koncepti daljinskog grejanja u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Osim odličnih rezultata projekta iniciranja pet malih mreža daljinskog grejanja u određenim zajednicama, visoki predstavnici Grada Šapca iz Srbije su konferenciju iskoristili kao platformu da zvanično potpišu pismo o namerama za II fazu primene mreže daljinskog grejanja. Prva faza ovog projekta se trenutno realizuje u Šapcu u okviru CoolHeating projekta.
Četvrta i poslednja sesija je iskorišćena za sumiranje preduzetih inicijativa za podsticanje korišćenja tržišta obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje u Evropi, i uticaje oba projekta kroz panel diskusiju.
Učesnici su takođe intenzivno koristili pauze i oproštajni prijem na kraju konferencije da nastave ragovore i umrežavanje. Ovo je bilo posebno korisno za učesnike iz partnerskih zemalja na projektu pošto oni sada imaju korist od razmene iskustava i novo kreiranih kontakata za njihov budući rad na projektima obnovljivih izvora energije u opštinama.
Postignut cilj
Na oduševljenje organizatora, učesnici su potvrdili na kraju da je cilj konferencije – obezbeđivanje platforme za prezentaciju i razmatranje rezultata projekta političkim, ekonomskim i naučnim zajednicama u Evropi – uspešno ispunjen. Uspostavljeni su savezi imeđu privatnog i javnog sektora, procenjeni su glavni projektni rezultati i prezentovani najbolji primeri dobre prakse, kao i inovativni nizovi vrednosti za održivu upotrebu obnovljivih izvora energije u lokalnim mrežama daljinskog grejanja i hlađenja. Konačno, takođe, ideja zajedničkog organizovanja finalne konferencije za oba projekta je bila veooma dobro primljena. Razmena ideja između predstavnika vlasti i komunalnih preduzeća, nacionalnih i regionalnih donosioca odluka i istraživačke zajednice, utrla je put širenju mreže u okviru zajednice, korišćenja obnovljivih izvora energije za daljinsko grejanje i hlađenje. Svi BioVill i CoolHeating partneri su istakli da će nastaviti sa radom i podrškom negovanju principa obnovljive energije u jugo-istočnoj Evropi.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa