12. maj 2011.12. maj 2011.
DIREKCIJA ZA POLjOPRIVREDU I SELO OPŠTINE BOGATIĆ

ČETIRI STUBA PODRŠKE SELU I SELjAKU

Prioriteti Direkcije za poljoprivredu i selo u Bogatiću usmereni na poboljšanje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i podršku seljaku da postane konkurentan i produktivan proizvođač hrane. Dodela kratkoročnih krediti za poljoprivrednu proizvodnju u toku, a za dodelu sredstava za subvencije čeka se Uredba Vlade. Direkcija obavlja i besplatne administrativne usluge seljacima. Mačva može postati gigant poljoprivredne proizvodnje
Opština Bogatić poznata je kao poljoprivredna sredina, u kojoj se ovom delatnošću bavi preko 90 odsto stanovništva. Izrazito povoljni prirodni uslovi: kvalitet zemljišta, povoljna klima i bogatstvo vode, uz dugu i bogatu tradiciju, doprinose da Mačva važi za hraniteljicu Srbije, pre svega za njenu žitnicu.
Za ovakvu sliku o ovom podričju između Drine i Save, najzaslužniji su, ipak, sami Mačvani, seljaci - ratari i stočari, koji vekovima, s kolena na koleno, prenose u nasledstvo potomcima ne samo svoje bogate njive, već i ljubav prema seljačkom pozivu.
Sve to, davalo je impresivne rezultate u proizvodnji hrane i Mačva je postala nezaobilazan faktor u planiranju poljoprivredne proizvodnje, pre svega žitarica i mesa, ali, u značajnoj meri i u proizvodnji stočne hrane i u povrtarstvu.
Međutim, zbog poznatih društvenih okolnosti tokom proteklih decenija, došlo je do velikih oscilacija u agraru i do naglog pada proizvodnje poljoprivrednih proizvoda. Zbog „makaza cena“ koje su seljaku sekle svaki planirani profit i često ga dovodile u poziciju da posluje sa gubitkom, mačvanski seljaci drastično su osiromašili. Došlo je i do raslojavanja na selu i do ukrupnjavanja poseda, a opao je i nivo agrotehničkih mera u odnosu na period pre devedesetih. Smanjena je proizvodnja svinjskog i junećeg mesa, ali i prinosi po hektaru.
Da bi zaustavila totalno posrnuće sela i ovu stratešku granu srpske privrede podigla na nivo evorpskih standarda, država je početkom prošle decenije počela da formira institucionalni i finansijski okvir koji će obezbediti plansko i organizovano bavljenje ovom delatnošću. Tako je došlo i do formiranja Direkcije za poljoprivredu, koja je zamišljena kao državni servis za različit nivo usluga poljoprivrednim proizvođačima.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa