24. januar 2019.24. jan 2019.
GRAĐANSKI PROTESTI ŠIROM DRŽAVE

Srbija se budi

Protesti organizovani u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Somboru, Rumi, Novom Sadu, Čačku, Trsteniku, Kuršumliji, Boru, Zaječaru…
Protestna okupljanja građana u znak podrške građanskom protestu „1od 5 miliona“ u Beogradu, organizovani su u subotu u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Somboru, Rumi i drugim gradovima Srbije.
Protestna šetnja građana nezadovoljnih vlašću SNS-a i Aleksandra Vučića prvi put je organizopvana u Prokuplju.
U znak podrške demonstrantima u Beogradu, stotinak, uglavnom mlađih Prokupčana, nosilo je transparent „Jedan od pet miliona – Prokuplje“ i „Prokuplje bez straha“.
Građani su se u 18 sati okupili na Trgu topličkih junaka gde su pročitani zahtevi da se zaustavi odlazak mladih i obrazovanih ljudi iz Prokuplja, kao i da se iz Opštinskog veća „izbace“ penzioneri, a na njihovo mesto dovedu stručni i obrazovani ljudi.
Treći protest “1 od 5milona” u Kragujevcu okupio je u subotu, 19. januara, oko 3.000 Kragujevčana. Građani su se na platou ispred Robne kuće okupili po treći put ove godine, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo postupanjem vlasti u Srbiji.
Oko 350 građana, nezadovoljnih aktuelnom vlašću, okupilo se večeras u Gornjem Milanovcu na drugom protestu pod parolom „Jedan od pet miliona“, javlja Beta. Novo okupljanje protiv vlasti organizovano je u Gornjem Milanovcu preko društvenih mreža, a nije bilo govornika.
Građani Požege su protestovali jedanaesti put od februara prošle godine, protiv lokalne vlasti u tom gradu. Građani su najpre minutom ćutanja odali poštu Borivoju Adaševiću, književniku iz Požege koji je, pre nekoliko dana, iznenada preminuo u svojoj 45. godini, a potom su organizovali protestnu šetnju Trgom slobode.
U Kraljevu se u subotu okupilo nekoliko stotina demonstranata u protestu pod nazivom „Jedan od pet miliona“. Time se i Kraljevo solidarisalo sa protestima koji se nedeljama održavaju u gradovima Srbije. Pojavljivanjem na protestu u Kraljevu, Vojni sindikat Srbije se pridružio protestima.
Oko 300 građana Sombora bez transparenata prošetalo je večeras u znak protesta do zgrade lokalne samouprave. Član organizacionog odbora, Stevan Varga, pročitao je proglas u 13 tačaka, a koji počinje zahtevom za ostavke gradonačelnice i kompletnog gradskog rukovodstva.
Građanski protest protiv diktature večeras je održan i u Rumi, na Gradskom trgu. U petak su organizovani građanski i opozicioni protesti u Novom Sadu, Čačku, Boru i Zaječaru, ako i novi protest u Nišu. Prvi protest je organizovan i u Trsteniku.
U Novom Sadu su govorili glumci Branislav Trifunović i Milorad Kapor. Tokom protesta i govora na Pozorišnom trgu, na obodu je stajala grupa od dvadesetak momaka sa crnim kapuljačama i jaknama koji su doveli trubače da sviraju „Marš na Drinu“, Đurđevdan i druge pesme i time ometaju govornike. Nosili su zastave desničarskih organizacija i jednu crnu zastavu sa mrtvačkom glavom i natpisom „Sloboda ili smrt“.
Zaječarski
“preletač” preti
Gradonačelnik Zaječara, opoziocioni kandidat na poslednjim loklanim izborima u ovom gradu, a sada član Predsedništva SNS-a, Boško Ničić, veoma uvredljivim tonom se obratio putem svog fejsbuk naloga učesnicima protesta nazivajući ih pogrdnim imenima.
- Odgovor koji će dobiti biće žestok i u skladu sa Zakonom. To im obećavam – zapretio je novopečeni naprednjak koji je nekada predvodio proteste u Zaječaru protiv SNS-a.

N. K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa