12. maj 2011.12. maj 2011.
PROTEINKA ŠABAC

SINONIM VRHUNSKOG KVALITETA

Jedan od retkih primera uspešne privatizacije u Srbiji fabrika stočne hrane “Proteinka“ iz Šapca danas zapošljava 62 radnika. Trenutni proizvodni kapacitet fabrike je 20 tona hrane na sat
Društveno preduzeće za proizvodnju stočne hrane “Proteinka“ Šabac osnovano je 1989. godine. Dve godine kasnije prerasta u deoničarsko društvo, a početkom novog milenijuma u akcionarsko društvo sa mešovitim kapitalom.
Prema arhivskim podacima, fabrika je prvi put privatizovana 2002. godine. Za iznos od 350.000 evra zajednički su je kupili zaposleni radnici (68, 64 odsto) odsto i privatna firma “Narcis Popovići“ Šabac (31,36 procenata). Prema rečima današnjeg direktora “Proteinke“ Vladimira Petrović, upravo u tom periodu je u fabriku i njene proizvodne kapacitete najviše uloženo.
-“Proteinka“ poseduje najsavremeniju opremu za proizvodnju stočne hrane koja je u potpunosti automatizovana. Skladišni kapaciteti su 20.000 tona za žitarice i 5.000 tona za praškastu robu. U okviru fabrike nalazi se i sušara za žitarice. Pre nego što je fabrika prešla u ruke preduzeća “Narcis Popovići“, proizvodnja se kretala oko 900 do 1.000 tona stočne hrane na mesečnom nivou. Trenutni proizvodni kapaciteti su 20 tona na sat. Dakle, u samu fabriku je najviše uloženo kada je većinski vlasnik bio Narcis Popović. Tada je investirano u tehničko tehnološko unapređenje fabrike ““ kaže Petrović.
Četiri godine nakon privatizacije, danas jedna od 10 najvećih fabrika za proizvodnju stočne hrane u Srbiji ponovo menja vlasnika. Većinski vlasnik akcija postaje Investicioni fond “Poteza“ sa sedištem u Amsterdamu. Početkom 2007. postaje članica “Magna Vita“ Holdinga iz Novog Sada u čijem sastavu posluje i danas.
Nakon prelaska vlasništva iz ruku malih akcionara u posed “Poteze“, završene su neke započete investicije. A potom je opšta kriza uzela maha pa se, kako navodi Petrović, stalo sa nekim većim ulaganjima.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa