24. januar 2019.24. jan 2019.
TRADICIONALNO PLIVANjE ZA BOGOJAVLjENSKI KRST

DUHOVNO ISPUNjENjE KROZ IZAZOV TELU

Temperatura vode bila je tog 19. januara leta Gospodnjeg 2019. između četiri i pet stepeni Celzijusa, spoljna još niža, a stotinak učesnika iz više gradova Srbije, Slovenije, Bosne, Crne Gore, spojilo je prazničnu tradiciju i izazov svom telu u jednu aktivnost koja je, kako ističu, veća od svega. Hrabro su zaplivali Savom i uspešno stigli do cilja dalekog 33 metra, dalekog jednu želju.
Časni Krst najpre je dotakao Marko Tripković iz Crne Gore. Ipak, sve što veliki praznik nosi, sve što ovakvu tradiciju istinski odlikuje ne dozvoljava da tako lako nekoga nazovemo pobednikom, jer bi to podrazumevalo da postoje i poraženi, ne dopušta izdvajanje pojedinca od kolektiva ukrašavajući samo njega epitetima uspeha.
Na Bogojavljenje sve vode su svete, a prethodne subote u Šapcu te kapi su dotakle i dečaka od dve i po i gospodina od 67 godina. Svako je dotakao i celivao praznično znamenje, svako je poneo venac pobede nad sobom, nad dilemama, možda strahovima, vele plivači.
- Plivanje za Časni krst meni je pre svega duhovno ispunjenje, trijumf snage vere nad telesnim slabostima i svaki put kada zaplivam 19. Januara osećam se kao uspešniji, bolji, hrabriji čovek – rekao je Marko Tripković.
- Plivamo na temperaturi blizu nule, voda je ledena, a da li znate neki slučaj da se neko prehladio? Ne postoji, sve izdržimo, bez većih napora i posle svakog plivanja odlučimo da nastupimo i naredne godine – dodao je Ivan Birtašić.
-Govorili su dugo da je kod nas revijalni karakter plivanja na Bogojavljenje, međutim i ove godine smo pokazali specifičnost, demonstrirali smo da može biti i plivanja od 33 metra, a opet sačuvati zajedništvo kao suštinu celog događaja. Takmičenjem se ne postaje bolji čovek, već verom i zajedništvom. Videli ste da nije bilo guranja na startu, međusobnu podršku smo davali jedni drugima od dolaska na Stari Grad do odlaska. Bogu hvala nije ni ove godine bilo problema, svi su stigli na cilj i ne sumnjam da nose sjajne utiske – zaključio je Rade Đukanović, predstavnik organizatora.
Podršku u organizaciji pružila je Turistička organizacija Šapca (TOŠ) i Šabačka eparhija Srpske Pravoslavne crkve koja je obezbedila praznično znamenje. Pre ulaska u vodu sveštenstvo Eparhije blagoslovilo je sve učesnike.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa