24. januar 2019.24. jan 2019.
SEDMI GRAĐANSKI PROTEST U BEOGRADU

Zahtev i za opoziciju

Glumac Branislav Trifunović je, za razliku od prethodnih protesta kada su zahtevi bili upućeni predstavnicima vlasti, zahteve, u ime građana, ispostavio opoziciji. Građanima se obratio i glumac Nikola Kojo i to sa porukom - Aleksandre Vučiću, ovo je kraj
U Beogradu je organizovan sedmi građanski protest “Stop krvavim košuljama” pod sloganom “1 od 5 miliona”. Kao i prethodnih subota, kod Filozofskog fakulteta uz pištaljke i transparente okupili su se građani nezadovoljni vlašću Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.
Glumac Branislav Trifunović je, za razliku od prethodnih protesta kada su zahtevi bili upućeni predstavnicima vlasti, zahteve, u ime građana, ispostavio opoziciji.
- Osam nedelja smo ovde, dva meseca traju protesti protiv nasilja koje sprovodi vlast. Njima smo zahteve ispostavili, a večeras imamo zahtev za opoziciju. Nužno je uspostaviti mehanizme da se ovakva vlast nikada više ne ponovi. Kada ovo prođe, u državi će sve morati da se gradi ispočetka. Zato s ovog mesta, poslednje oaze normalnosti, pozivam političare koji šetaju s nama da poslušaju svoj narod. Da razumeju da mi ne biramo vlast, mi biramo službenike. Hoćemo da ljudi ne biraju vlast, već servis građana - rekao je Trifunović.
On je dodao da građani hoće jasan plan zdrave državne uprave kome će se političari prilagoditi.
- Političari se moraju prilagoditi državi, a ne država političarima. Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo, kao i kako da vas smenimo. Da nam to napišete, izložite, a zatim i potpišete. Ovo je naša zemlja - istakao je Trifunović.
Glumac je podsetio i da građani organizuju šetnje i u drugim gradovima u Srbiji.
- Ovaj građanski protest će postati lavina koju niko neće moći da zaustavi. Pored Beograda šeta još 15 gradova, a imamo najavu i za još desetak. Srbija se budi, dragi Beograde, verujte - poručio je Trifunović.
Branislav Trifunović je sa protesta imao i poruku za predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je rekao da građani Srbije neće pristati na ono što on naziva izborima.
- Izbori podrazumevaju slobodu mišljenja i govora. Na to što ti zoveš izborima mi ne pristajemo. Izbori da, ali sa pravom slobode, Aleksandre Vučiću - dodao je Trifunović.
Građanima se obratio i glumac Nikola Kojo i to sa porukom - Aleksandre Vučiću, ovo je kraj.
- Koristio si naš novac, naš nedostatak hrabrosti, silovao si i ucenio kompletno stanovništvo. Silovao si svojim konferencijama za štampu - redovnim, vanrednim … Rušenjem Savamale, Er Srbijom, padom helikoptera, prodajom Kopernikusa…Zaigrao si se, Aleksandre Vučiću, zaboravio si da si ti naš službenik i da te mi plaćamo. Mi hoćemo da plaćamo nekog ko može da sprovede da nema gladnih u 21. veku. Ne plaćamo te da nas vređaš, ponižavaš i da nas nazivaš ološem. Da budeš novinar, sudija, akušer i babica… - rekao je Kojo.
On je naglasio da je narod koji širom Srbije protestuje rešio da kaže predsedniku Srbije ode.
- Pozivamo te da abdiciraš, kralju samokrunisani, i imaćeš olakšavajuće okolnosti. Objasni i svojim podanicima da odlože svoje oružje i ništa im se neće desiti - osim lustracije. A mi imamo još neke zadatke. Prvo da tvojim glasačima objasnimo šta si uradio i kako si koristio njihov novac. Da formiramo političko telo protesta, da ubedimo političare da napuste sve institucije u kojima ima tvojih hajduka, apsolutno sve - istakao je glumac.
Prema njegovim rečima, poslednji cilj je da građani budu na ulici do kraja, do totalne građanske neposlušnosti.
- Do konačnog cilja, a to si ti, Aleksandre, koji ćeš biti zapamćen u istoriji kao diktator. Od toga te niko ne može abolirati. Spasiba za družbu - završio je Kojo govor sa kamiona nakon čega je počela šetnja glavnim ulicama Beograda.
Bujošević traži pismo
Ranije je najavljeno da građani ponesu jaja kako bi gađali zgradu RTS, kao devedesetih, ali su govornici poručili da se to ne radi, što su protestant i poslušali. Kolona se kretala od Filozofskog fakulteta, preko Makedonske i Svetogorske ulice do Zgrade RTS-a gde su organizatori protesta ranije javno pozvali čelnike ove medijske kuće da ih prime na sastanak s generalnim direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom Informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem. Predstavnike protesta, međutim, nisu primili u RTS. Kako je okupljenima rekao Branislav Trifunović na ulazu u zgradu rečeno im je da pisanim putem moraju da zatraže sastanak sa čelnicima ove medijske kuće.

Glišić: SNS traži izbore
Predsednik Izvršnog odbora SNS-a, Darko Glišić, izjavio je da uže stranačko rukovodstvo smatra da je "veoma važno" raspisati vanredne parlamentarne izbore i dodao da je taj stav iznet na današnjem sastanku sa predsednikom SNS-a, Aleksandrom Vučićem.
Glišić je dodao da je na tom sastanku rečeno Vučiću da je stranka “u potpunosti spremna da organizaciono iznese teret izbora koji bi se desili u narednih nekoliko meseci”.
- Ako sa jedne strane imate ljude koji osporavaju vaš legitimitet i misle da to što radite nije dobro, onda je najbolji mogući način da proverite da li je to tako, da izađete na izbore i da pitate građane da li je dobar put kojim idemo, ili možda put koji nude ovi drugi, a to je povratak u onu sumornu prošlost lopovluka, zatvaranja fabrika i svega onoga čega ne želimo da se setimo, a kamoli da doživimo", kazao je funkcioner naprednjaka.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa