24. januar 2019.24. jan 2019.
PRIVREDNI BUM PODNO CERA

Ruže ispred lipa

Miris i kvalitet lipolištanskih ruža opčinio ceo svet, a najviše Ruse koji ovde dosta kupuju. Boja nije zanemarljiva. Lipe po kojima je selo i dobilo ime nisu više tako nadmoćne u svakodnevnom i poslovnom životu meštana podno istorijskog Cera
“Za proizvodnju kvalitetne ruže, potrebno je dosta rada i znanja”. To će vam u Lipolistu, nadomak Šapca, ispod legendarnog Cera reći svaki od tridesetak ovdašnjih domaćina, koji umešnošću u odgajanju cveća (najčešće ruža ), zanosnog mirisa opčinjavaju mnoge, a posebno kupce u Rusiji.
Miris ih čini
posebnim
Bez obzira što izgledaju kao kap u moru na širokom ruskom tržištu, lipolištanske ruže ostavljaju dubok trag. Probirljivi ruski trgovci, kažu mnogi proizvođači u ovom selu, kupuju gotovo isključivo crvene. Oni to imaju u vidu pri svakom zasnivanju nove proizvodnje, a spremno dočekuju i, sada već čuveni, festival “Ruže Lipolista”, koji je postao prava turistička atrakcija. Ružari u Lipolistu ne poriču ni lepotu lipa, po kojima je, uostalom, prema jednoj legendi, njihovo selo i dobilo ime, ali ponosno ističu da ruže polako dospevaju u prvi plan.
Osim kvaliteta ruža, u ovom slučaju nije zanemarljiva ni boja. Neki od ljubitelja i stalnih gostiju festivala, preferiraju belu. Isti su ostali u manjini, računajući na sve brojnije kupce iz Rusije. Oni ne retko kupuju čitavu proizvodnju. S druge strane, proizvođači, poštujući volju kupaca, sve češće gaje crvene. Tako je ovaj unosan posao sve interesantniji. Proizvodnja se širi, a miris ruža Lipolista, kao u pesmi jednog od ružara, počivšeg Ace Topalovića, polako potiskuje miris lipa.
- Naravno, ni adekvatna nega ne izostaje. Dragocena su nova saznanja. Uz to ide i dosta zalaganja i rada, kaže Milena Stamenić, jedna od pobednica Festivala, inženjer hortikulture, koja ako bi radila po sopstvenom ukusu, izabrala bi bele ruže. Ipak se povinuje zahtevima tržišta. Ružari Lipolista ističu, na jednom od predhodnih festivala, da je za Holanđane bilo tek za pelcer i radi reklame, “najozbiljniji” su im ruski trgovci, samim tim i njihov “ukus”, a on kaže crveno.
Dragoceno novo
saznanje
U Lipolistu proizvođači ruža uvek žele da podele iskustvo sa drugima i steknu nova znanja. Festival, koji je njihova perjanica, upravo je i prava prilika za pomenuto. Savetovanja stručnjaka, predavanja o gajenju i plasmanu ruža, dragocena su za proširenje saznanja, ali i nove hektare ruža čije gajenje postaje sve unosniji posao. Tome dosta “kumuje” podneblje, nesvakidašnji dar prirode i trebalo bi ga više koristiti.
Mnoge velike i svetle kuće u Lipolistu “nikle” su sa hektara zarađenih od ruža. Njihovoj i afirmaciji sela podno slavnog Cera sigurno je dosta doprinela već pominjana tradicionalna kulturno-turistička manifestacija “Ruže Lipolista”, koju osim proizvođača ruža, njihovog Udruženja, u najvećoj meri podržava Turistička organizacija Šapca.
Festival leti okupi proizvođače i ljubitelje cveća, a posebno ruža širom Srbije, Evrope i sveta. To je nema sumnje i privredna šansa za ovaj deo Mačve.
Prve sadnice ruža u Lipolist je doneo 1922. godine Svetozar Topalović. On ih je, kažu, dobio od jednog starog baštovana iz Nemačke. Borile su se one dugo, ustupajući mesto novim sadnicama. Ideja je zaživela i sada su ruže počele da osvajaju široko rusko tržište. Ove lipolištanske su postale i sve nezamenljiviji izvozni artikal Srbije.
Lj. Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa