24. januar 2019.24. jan 2019.
Hrabrost uz slikarev jubilej
SLOBODAN TOPALOVIĆ, SLIKAR IZ LIPOLISTA ČUVA JUNAČKO
DELO ZASTAVNIKA MITE POPOVIĆA NA SVOJOJ NOVOJ SLICI

Hrabrost uz slikarev jubilej

Za pola veka rada 6.000 slika. Retrospektivna izložba, krajem ovog meseca u zlatiborskom hotelu Čigota. Česti istorijski motivi, a ovu izložbu uskoro će moći da vide ljubitelji slikarstva u Šapcu i Beogradu
U prostranom ateljeu slikara Slobodana Topalovića iz Lipolista, koji se priprema za retrospektivnu izložbu, krajem ovog meseca u hotelu “Čigota” na Zlatiboru, dominira njegov novi rad, slika mladog srpskog zastavnika Mite Popovića. Slikar je gotovo u potpunosti ispoštovao, inače omiljen istorijski motiv, sačuvan u priči Dragana Filipovića, našeg uvaženog kolege, koju je svojevremeno objavio baš u “Glasu Podrinja”.
Naime, kada su Miti i njegovim drugovima “sve lađe potonule”( ostali u manjini, slabije naoružani) u Ćićevcu, pre više od jednog veka u borbi sa nemačkim vojnicima ( Mita je bio barjaktar u Drinskoj diviziji, konjičkog puka) on nije želeo da se preda, kao ostali. Priča se da je skinuo pukovsku zastavu sa koplja, obmotao je oko svog tela i s visoko podignutom sabljom u ruci, jurnuo na svom riđanu na zaprepašćene Nemce. Pao je pokošen neprijateljskim rafalima, protivnički vojnici na čelu sa feldmaršalom Makenzenom, zadivljeni herojstvom mladog srpskog zastavnika, sahranili su ga uz sve vojne počasti na sred glavnog trga u Ćićevcu. Tu su mu podigli i spomenik, a kasnije, Mitine posmrtne ostatke rodbina je prenela u porodičnu grobnicu (porta seoske crkve u Nakučanima, pored Sinoševića) odakle Mita i potiče.
Topalović je dosta toga preneo na svoju novu sliku i ona će zauzeti počasno mesto, među 70 drugih, koje planira da izloži u galeriji hotela “Čigota” na Zlatiboru, krajem ovog meseca.
Navršilo se pola veka plodnog umetničkog rada, za koje vreme je naslikao oko 6.000 slika.
Najnovije delo, većeg formata, gde dominira lik mladog srpskog zastavnika Mite Popovića je, ističe umetnik, pokušaj da otrgne od zaborava ovaj događaj koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Sa ovom Topalovićevom izložbom uskoro će moći da se upoznaju ljubitelji slikarstva u Šapcu i Beogradu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa