24. januar 2019.24. jan 2019.
U FEBRUARU NOVI KRUG PODELE “PONOSNIH KARTICA”

Popusti za hrabrost

Šabac je među prvim gradovima u Srbiji koji je realizovao projekat “Cena minus za tri plus” pokreta “Tri plus” i podelio “Ponosne kartice”. Oko 1.000 porodica sa troje i više dece na teritoriji Šapca na ovaj način je ostvarilo
brojne popuste i uštede
Pilot projekat urađen u Požarevcu, pokazao je da su uštede na godišnjem nivou od 1.000 do 1.500 evra po porodici. Šabac je u ovu priču ušao aprila prošle godine. Veliki broj sportskih klubova, trgovinskih radnji i brojni privredni subjekti podržali su akciju davanjem olakšica za porodice sa više dece.
-Ponosnu karticu „Cena minus za tri plus“ koristim skoro godinu dana. Ostvarivanjem prava na korišćenje popusta u sportskim radnjama, gradskom bazenu, prava na besplatne treninge dece u sportskim klubovima i korišćenje knjiga iz gradske Biblioteke značajno je olakšala planiranje i funkcionisanje porodice sa ekonomskog aspekta. Smatram da je posedovanje ove kartice zaista privilegija, kao što je i privilegija imati troje ili više dece. Drago mi je da je društvo počelo da uviđa značaj i vrednost toga i ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje, organizacije, kompanije i ostale, da pruže svoj doprinos u ovoj akciji i ohrabre roditelje sa troje i više dece, da im stave do znanja da nisu sami i da su važan segment društva, a istovremeno da daju podstrek bračnim parovima koji planiraju potomstvo ili proširenje porodice, kako bi se izbegao problem bele kuge, a deci omogućilo lepše detinjstvo i roditeljima bezbrižnije roditeljstvo, kaže Biljana Pavlović, majka troje dece.
Prema rečima Božidara Katića, člana Gradskog veća, efekti kartice najbolje se vide u sportskim klubovima jer je više stotina dece počelo da trenira, a ranije to nisu bili u mogućnosti. Mnogi klubovi dali su besplatnu članarinu svoj deci iz porodica “Tri plus”. Biblioteka je takođe stekla veliki broj novih čitalaca. Pri tom, većina onih koji su podržali akciju popuste daje svim članovima porodice na svoju robu ili usluge.
-Suština kartice nije samo u uštedama koje se ostvaruju, nego je ona i svojevrsno priznanje za roditelje. Jednog dana shvatićemo da ovu državu nisu spasile velike vojskovođe i heroji nego ljudi koji su imali hrabrost da odgajaju decu u vreme kada nije bilo nikakvih sredstava za život, ističe Božidar Katić.
Prošle godine pokret “Tri plus” naišao je na velike probleme od strane Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja. Iako su roditelji potpisali izjave, poverenik je postavio pitanje legalnosti prikupljanja njihovih podataka, iako banke, pa čak i prodavnice prilikom zamene robe, uzimaju mnogo više podataka od građana.
Ti problemi su rešeni, ali će ove godine svi roditelji sa troje i više dece morati da popune nove izjave. Podela kartica bi trebala da počne do kraja februara.
-Organizovaćemo Sabor tri plus i tada ćemo videti dokle smo stigli i koliko još možemo da uradimo. Nadamo se da će ove godine biti znatno veći broj onih koji će se priključiti, jer je sada situacija jasna. Brojni novi privredni subjekti će podržati ovu akciju, kaže Katić.
Neki ugovori su već potpisani, a fokus je na apotekama, prodavnicama dečje garderobe, privatnim ambulantama i igraonicama. Sa sportskim klubovima i trgovinskim radnjama koji su se još prošle godine priključili priči, celina je skoro zaokružena. Katić navodi da samo javni prevoznici nemaju prostora za davanje popusta zbog visokih cena goriva, ali su se akciji priključili neki taksi prevoznici.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa