31. januar 2019.31. jan 2019.
NUNS:

Zabrinjava porast napada na novinare

U 2018. godini zabeležena su 102 slučaja pritiska i napada na novinare i druge medijske radnike, objavilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
Prema podacima NUNS-a, u 2018. godini novinari su fizički napadnuti sedam puta, a zabeležena su 72 slučaja pritiska i 23 verbalne pretnje.
Kako se navodi u NUNS-ovoj analizi, ono što posebno zabrinjava je trend povećanja pritisaka na novinare koji su u odnosu na 2016, kada su zabeležena 33 takva slučaja, više nego duplirani.
Najčešći su politički i ekonomski pritisci koji dovode do autocenzure, a samim tim i do sužavanja slobode medija.
U analizi se podseća i da je poslednji slučaj ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti novinara u 2018. godini bilo paljenje kuće novinara “Žiga”, Milana Jovanovića.
To je jedan od najozbiljnijih slučajeva napada na novinare od detoniranja bombe na prozoru Dejana Anastasijevića, 2007. godine, čiji se slučaj i dalje nalazi u predistražnoj fazi.
U NUNS-u ocenjuju da je upravo problem nekažnjivosti najveći problem, o čemu svedoči činjenica da su slučajevi ubistva novinara Dade Vujasinvić i Milana Pantića i dalje u predistražnom postupku, dok je u toku suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije.
Prema NUNS-ovoj evideniciji, od ukupno 31 zabeleženog sluačaja napada i pretnji na novinare u 2018. godini, tri slučaja su rešena izricanjem kazne, a za 18 slučajeva je u toku postupak pred tužilaštvom i policijom.
U pet slučajeva je utvrdjeno da nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti, a dva su u sudskom postupku.
Dva slučaja nisu prijavljena, a o jednom slučaju NUNS nema informacije.
Pritisci na medije u 2018. godini su nastavljeni i putem sudskih postupaka, kada je protiv medija pokrenuto 626 tužbi, a rešeno 505 predmeta.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa