31. januar 2019.31. jan 2019.
OSMI PROTEST „1 OD 5 MILIONA“ U BEOGRADU

Građani i opozicija moraju zajedno

Na početku skupa su se obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević. Pokret ujedinjenih fantoma simbolično isprskao vrata RTS „sredstvima protiv štetočina“
Protest protiv aktuelne vlasti, pod nazivom „Jedan od pet miliona“ i prošle subote organizovan je u Beogradu. Ono što je zanimljivo je činjenica da se intenzitet protesta ne smanjuje, već je iz subote u subotu broj građana koji šetaju sve veći.
Na početku skupa su se obratili profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.
- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da podnese ostavku da bi Srbija ponovo postala pravna država. Vučić je izneverio Ustav Srbije, jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin - rekao je Ivošević.
Dr Čupić obratio se građanima poručivši da se moraju boriti protiv uzurpacije vlasti i države od Aleksandra Vučića i njegove partije, ali i pozvao profesore i univerzitete da im u tome pomognu.
– Univerziteti, a posebno Univerzitet u Beogradu, imaju najveću odgovornost da stanu uz građane, jer se tu nalazi moć znanja kojom se moraju odupreti protiv svake vrste ugnjetavanja, pritisaka, kršenja zakona i podele vlasti. Građani i opozicione stranke moraju da stanu zajedno kako bi isporučili osnovni zahtev ovih protesta, a to je ostavka Aleksandra Vučića - rekao je Čupić.
Okupljeni građani su ovo pozdravili gromoglasnim aplauzom i skandiranjem „ostavka, ostavka“.
Čupić je naveo da je jedina alternativa ostavci to da Vučić bude smenjen, ali da je to nešto na čemu građani moraju raditi zajedno sa strankama jer su partije nosioci političkog života.
Protestna šetnja krenula je od Trga Republike, Makedonskom ulicom pa Svetogorskom do zgrade RTS.
Demonstranti su sada po prvi put, iako je ovo jedna od nekoliko uobičajenih ruta, zastali i ispred zgrade dnevnog lista Politika u Makednoskoj. Oni su to učinili na poziv kooridnatorke protesta Jelene Anasonović koja je podsetila da je to najstariji list u državi, a da je aktuelna vlast i njega uspela da uništi. Posle glasnog zviždanja pred Politikom protestna šetnja nastavila se ka javnom medijskom servisu.
Učesnici protesta potpuno su prekrili ulazna vrata na zgradi Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici trakama na kojima je logo te medijske kuće, ali na ružičastoj podlozi. Vrata su takođe prekirivena trakama na kojima piše „Počelo je“ i „Cenzurisano“, dok su članovi Pokreta ujedinjenih fantoma vrata simbolično isprskali „sredstvima protiv štetočina“, kako piše na bocama koje su nosili na leđima. Sa zvučnika je ponovo emitovan poziv generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su „javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića“.
Pred zgradom Vlade upaljeno je desetak baklji uz poruku da se plamen slobode širi nezaustavljivo i poziv na novo okupljanje u subotu.
Letak je zalepljen na ulazu u Vladu, a oko većeg dela zgrade oblepljena je traka sa natpisom „Jedan od pet miliona“.
Sledeći protest zakazan je za subotu, 2. februar u 18 časova.
Mihajlović:
Opozicija nečasna
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da razume, ali i ne razume građane koji protestuju, da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije spremni da sa njima razgovaraju, što, kako je dodala, ne znači da će se oko svega složiti.
Ona je kazala da se lideri opozicionog Saveza za Srbiju zaklanjaju iza „građana, čak i iza mrtvih ljudi i porodilja“, što je ocenila kao nečasno.
- Srbiju nikada nisu vodili nečasni ljudi, a ova opozicija je nečasna - kazala je Mihajlovićeva.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa