31. januar 2019.31. jan 2019.
„EFIKSANO UPRAVLjANjE JAVNOM IMOVINOM – ISKORAK
KA BRŽEM RAZVOJU NAŠIH LOKALNIH SAMOUPRAVA“

Kvalitetnije upravljanje javnom svojinom

Od ukupno 53 projektna predloga, kojima su lokalne samouprave konkurisale za temu koja se odnosi na oblast upravljanja imovine, odobreno samo 18 projekata, među kojima je i projekat ''Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava''
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa Evropske unije i Stalna konferencija gradova i opština i Savez gradova i opština (SKGO) organizovali su u Klubu poslanika u Beogradu ceremoniju svečanog potpisivanja ugovora za realizaciju projekata u oblasti upravljanja imovinom koji su odobreni u okviru grant šeme Exchange 5 .
Među odobrenim projektima je i projekat ''Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava'' koji Opština Bogatić realizuje u saradnji sa opštinama Vladimirci i Mali Zvornik. Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić kao i predsednici partnerskih Opština Milorad Milinković i Zoran Jevtić.
U uvodnom delu ceremonije prisutnima su se obratili ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici, državna sekretarka Ministarstva finansija Slavica Savičić, pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.
Opština Bogatić je ponosna na činjenicu da je od ukupno 53 projektna predloga, kojima su lokalne samouprave konkurisale za temu koja se odnosi na oblast upravljanja imovine, odobreno samo 18 projekata, među kojima je i projekat ''Efikasno upravljanje javnom imovinom-iskorak ka bržem razvoju naših lokalnih samouprava'' kojim će ova opština koordinirati u narednih 18 meseci. Projektnim aktivnostima je planirano uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja imovinom u opštinama Bogatić, Mali Zvornik i Vladimirci kako bi se stvorili preduslovi za brži lokalni ekonomski razvoj na teritorijama ovih opština.
Nenad Beserovac, zahvalio se delegaciji Evropske unije u Srbiji na podršci koju pruža lokalnim samoupravama, kao i partnerima na realizaciji grant šeme programa Exshange 5, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za evropske integracije, Ministarstvu finansija i izrazio zadovoljstvo što je projekat Opštine Bogatić i partnerskih opština Vladimirci i Mali Zvornik, odabran među 18 projekata koji će se finansirati kroz ovaj program, iz sredstava EU.
-Za našu, kao i partnerske opštine, ovo je izuzetno značajan projekat, jer sam uveren da ćemo za 18 meseci, nakon okončanja realizacije istog, kapacitete u oblasti upravljanja javnom svojinom podići na mnogo viši nivo, kako u organizacionom, normativnom, tehničkom, tako i u kadrovskom smislu. Projektom je predviđeno da se u okviru Opštinske uprave formira posebna organizaciona jedinica za upravljanje imovinom. Biće donete nove odluke o korišćenju, održavanju i upravljanju nepokretnostima, pravilnici o utvrđivanju knjigovodstvene vrednosti nepokretnosti u javnoj svojini, a biće nabavljena i instalirana i dodatna računarska oprema – istakao je Beserovac i dodao da će na osnovu prikupljenih podataka sa terena, biti ažurirane evidencije za 5.700 nepokretnosti, što se tiče Opštine 3.100, od toga 2.700 objekata i 400 građevinskih parcela i ostalog zemljišta.
-Biće utvrđena tržišna vrednost za 210 nekretnina, biće izvršeno brisanje određenih nepokretnosti iz katastra, kao i pripremljena tehnička dokumentacija za legalizaciju objekata, građenih bez građevinske dozvole. Realizacijom ovog projekta vrednog 193.198,28 eura, od čega su 173.878,25 eura (90%) sredstva iz donacije, dobićemo jasnu sliku šta je ono čime zaista raspolažemo na terenu, i biti u prilici da svojom imovinom, kao dobri domaćini, efikasno upravljamo - rekao je Beserovac.
K.J.Đ

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa