31. januar 2019.31. jan 2019.
SVETI SAVA U MAČVANSKIM
ŠKOLAMA I CRKVAMA

Neizbrisiv put pravoslavlja

Glumom, recitacijama, pesmom i igrom, đaci podsetili na istorijski značaj delovanja velikog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, što je dobilo poseban značaj u vreme kad Srpska pravoslavna crkva slavi 800 godina svog postojanja. „Kad god smo bili na putu pravoslavlja, bili smo na pravom putu“, istakao književnik Radovan Kalabić u svojoj besedi, prilikom obeležavanja Savindana u porti crkve Svetog Petra i Pavla u Glogovcu
Posebno svečano je bilo u mačvanskim školama i crkvama, proteklog Savindana. S mnogo prava se može zaključiti da se tradicija u ovom smislu nastavlja, a mlađe generacije usvajaju i prihvataju s oduševljenjem, brojna dela čuvenog Svetog Save, najmlađeg sina srpskog vladara Stefana Nemanje.
Ukazujući na grandiozno Savino delo u svojoj besedi, pred hramom Svetog Petra i Pavla u Glogovcu, koji je značajno rekonstruisan, zahvaljujući pomoći Opštine Bogatić i brojnih sponzora iz ovog kraja, književnik Radovan Kalabić je podsetio na istorijsku bliskost srpskog i ruskog naroda, te značajan trenutak, kada je nedavno ruski predsednik Putin, utisnuo delić mozaika u hramu Svetog Save na Vračaru. Hram je po njegovim rečima velelepan, kao i Savino delo, a put pravoslavlja neizbrisiv i uvek pravi putokaz. Podsećanje na to ujedno znači i najbolji povod za obeležavanje 800 godina Srpske pravoslavne crkve.
Paroh glogovački Bojan Andrić, uručio je ovom prilikom više diploma i zahvalnica, zaslužnim za rekonstrukciju seoskog hrama, gde je nekada službovao prota Miloš, otac znamenitog književnika iz ovog kraja Janka Veselinovića.
Ista duhovna pesma se čula, kao i pre mnogo vremena u Glogovcu, ali i drugim mačvanskim selima, potvrđujući tako činjenicu da su Mačvani čvrsto uz svoju crkvu i školu.
Ništa manje svečan nije bio ni Svetosavski koncert Kulturno-umetničkog društva „Milić od Mačve“ u Belotiću, održan protekle nedelje. Mlade izvođače, pozdravili su gromoglasnim aplauzom posetioci u prepunoj sali Doma kulture u ovom selu. Nije izostalo ni dodeljivanje priznanja, povodom pet, deset, petnaest i dvadeset pet godina rada u ovom društvu, koje se nekad zvalo „Stanimir Josipović“.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa